Διατροφή

Ροδάκινο: Τα οφέλη και η διατροφική αξία

Εντάξτε το ροδάκινο στην καλοκαιρινή σας διατροφή. Ιδέες για την κατανάλωσή του.

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

Ηλιοπούλου Ηλιάνα
Κλινικός Διαιτολόγος

Το ροδάκινο και η μυρωδιά του έχει συνδυαστεί από τους περισσότερους από εμάς με το καλοκαίρι! Και για αυτό, όταν ξεκινάμε να βλέπουμε ροδάκινα στους πάγκους της μαναβικής αισθανόμαστε ότι πλέον το καλοκαίρι έφτασε.

Το ροδάκινο έχει αρκετά είδη, καθώς εκτός από τον κλασσικό γιαρμά, υπάρχει και το λευκόσαρκο ροδάκινο όπως και το νεκταρίνι.

Ανεξάρτητα από το είδος του πάντως, είναι ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, και για το λόγο αυτό το συστήνουμε για συχνή κατανάλωση, διότι η ενυδάτωση αποτελεί πρωταρχικό μέλημα τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.

Σχεδόν το 90% το φρούτου αποτελείται από νερό, και αυτό το καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για όσους φροντίζουν το δέρμα τους και την επιδερμίδα τους, έχοντας μια έμμεσα αντιρηγαντική δράση.

Επιπλέον, ένας μεγάλος καρπός ροδάκινου έχει σχετικά λίγες θερμίδες και μεγαλύτερη ικανότητα πρόκλησης κορεσμού από άλλα φρούτα, εξαιτίας του νερού και των φυτικών ινών που περιέχει και για το λόγο αυτό μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή και για όσους προσπαθούν εν όψει καλοκαιριού να ελέγχουν το βάρος τους.

Το ροδάκινο επίσης είναι πλούσιο σε Βιταμίνη C, καθώς ένα φλιτζάνι από κομμάτια φρέσκου ροδάκινου περιέχει 10,2 mg βιταμίνη C, δηλαδή 17% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Επιπλέον, το ροδάκινο είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν και στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς και τον έλεγχο των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα, αφού ως γνωστόν οι διαλυτές φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν σε αυτό.

Εντάξτε το ροδάκινο στη διατροφή σας

Για όλους τους παραπάνω λόγους εντάξτε τα ροδάκινα καθημερινά στη διατροφή σας τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι φρούτα που μεταφέρονται εύκολα και μπορούν να καταναλωθούν και με τη σάρκα (ειδικά τα νεκταρίνια).

Κόψτε τα κομματάκια και προσθέστε τα στο γιαούρτι σας ή αλέστα τα με μια μερίδα γαλακτοκομικού και φτιάξτε smoothies.

Μπορείτε επίσης να τα αλέσετε με πάγο και να φτιάξετε δροσερές γρανίτες ή να τα προσθέσετε σε πράσινες σαλάτες μιας και ταιριάζουν όμορφα με τη ρόκα και δίνουν gourmet πινελιές στο πιάτο σας. Καλή σας απόλαυση!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων