Δεν θα πρέπει να κατηγορούμε τα γονίδιά μας για τη γήρανση του δέρματος του προσώπου. Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δίδυμους υποδεικνύει ότι για τις ρυτίδες, τις καφέ ή ροζ κηλίδες και τα διεσταλμένα αγγεία ενοχοποιούνται η μεγάλη έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και το υπερβάλλον βάρος.
Η Dr. Elma D. Baron, της Ιατρικής Σχολής Case Western Reserve στο Κλήβελαντ, εξηγεί στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ‘Archives of Dermatology’ ότι επειδή οι δίδυμοι μοιράζονται γονίδια αλλά μπορεί να έχουν διαφορετική έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, η μελέτη των διδύμων αποτελεί ευκαιρία να ελεγχθεί η γενετική ευαισθησία.
Η ανάλυση των περιβαλλοντικών παραγόντων που βλάπτουν το δέρμα σε 65 ζευγάρια διδύμων υποδεικνύει ότι η γήρανση του δέρματος σχετίζεται περισσότερο με περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής παρά με γενετικούς.
Όσον αφορά τον καρκίνο του δέρματος, οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματα στηρίζουν προηγούμενες έρευνες που ανέφεραν ότι το περιβάλλον και τα γονίδια επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Η ομάδα της Baron εξέτασε το δέρμα προσώπου 130 διδύμων, ηλικίας 18 έως 77 ετών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας καθένας ανέφερε πώς καιγόταν ή μαύριζε το δέρμα του χωρίς αντηλιακό, το βάρος του και το ιστορικό του σχετικά με καρκίνο του δέρματος, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 51 διζυγωτικά και 10 μονοζυγωτικά ζευγάρια διδύμων και σε 3 ζευγάρια που δεν γνώριζαν ακριβώς την εικόνα τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ισχυρή σχέση εκτός από το ότι ήταν δίδυμοι, μεταξύ του καπνίσματος, της μεγαλύτερης ηλικίας, του υπερβάλλοντος βάρους και του δέρματος στο πρόσωπο που εμφάνιζε σημάδια βλάβης λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων.
Αντίθετα, η χρήση αντηλιακού και αλκοόλ φάνηκε να σχετίζεται με λιγότερη δερματική βλάβη.
Η Baron και οι συνεργάτες της δήλωσαν ότι τα ευρήματα, που υπογραμμίζουν την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της γήρανσης του προσώπου και περιβαλλοντικών παραγόντων που πιθανόν μπορούν να αποφευχθούν, όπως το κάπνισμα, το υπερβάλλον βάρος και η υπερέκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην κινητοποίηση των ανθρώπων ως προς την ελαχιστοποίηση αυτών των επικίνδυνων συμπεριφορών.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Dermatology.’
Πηγές:
‘Archives of Dermatology.’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}