Η ταχύτητα με την οποία ένας άνθρωπος περπατά και η μυϊκή του δύναμη μπορεί ενδεχομένως να δείχνουν πόσο καλά γερνά.

Όμως τώρα, ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχει ακόμα πιο απλό και αποτελεσματικό τεστ για την αξιολόγηση της γήρανσης. Να στέκεστε στο ένα πόδι.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, στο PLOS ONE, η ισορροπία είναι καλύτερη μέτρηση της βιολογικής γήρανσης έναντι της μυϊκής δύναμης ή του βαδίσματος.

Στην έρευνα, επιστήμονες εξέτασαν 40 υγιείς ανθρώπους άνω των 50 ετών για την αξιολόγηση διαφόρων πλευρών της γήρανσης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες- κάτω των 65 και 65 ετών και άνω.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ βάδισης, ισορροπίας, δύναμης λαβής και δύναμης γονάτου.

Για την αξιολόγηση της ισορροπίας, στάθηκαν σε πλακέ δύναμης κάτω από διάφορες συνθήκες.

Με τα δυο πόδια στο έδαφος και τα μάτια ανοιχτά ή κλειστά, και με το ένα πόδι (κυρίαρχο ή μη κυρίαρχο) με τα μάτια ανοιχτά.

Κατά τη διάρκεια καθενός τεστ που διαρκούσε 30 δευτερόλεπτα, επιτρεπόταν για τους συμμετέχοντες να τοποθετήσουν το σηκωμένο πόδι όπως επιθυμούσαν.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι από όλα τα τεστ, αυτό της ισορροπίας, ιδιαίτερα με το μη κυρίαρχο πόδι, έδειξε το υψηλότερο ποσοστό εξασθένησης με την ηλικία.

Δεν υπήρχαν σχετικές με την ηλικία μειώσεις σε τεστ δύναμης συγκεκριμένες για τα φύλα- κάτι που δείχνει ότι η δύναμη των γονάτων και της λαβής εξασθενούσε με παρόμοιο ρυθμό ανεξάρτητα από το φύλο.

Επίσης, και τα τεστ βάδισης και ισορροπίας δεν είχαν διαφορά ανάμεσα στα φύλα.

Ο Kenton Kaufman, δήλωσε ότι η ισορροπία είναι σημαντικός δείκτης επιπλέον της μυϊκής δύναμης, απαιτεί πληροφορίες από την όραση, το αιθουσαίο σύστημα και το σωματοαισθητικό. Αλλαγές στην ισορροπία είναι σημαντικές καθώς αν κάποιος έχει κακή ισορροπία αντιμετωπίζει κίνδυνο πτώσεων, είτε κινείται είτε όχι. Οι πτώσεις είναι σοβαρός κίνδυνος υγείας, με σοβαρές συνέπειες.

 

Πηγές:
PLOS ONE

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τιμές των φαρμάκων στην Ευρώπη εκτινάσσονται στα ύψη και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω
Φυσικοί τρόποι να απαλλαχθείτε από τον πόνο
Οστεοπόρωση: Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε