Επιστήμη & Ζωή

Τα ιχθυέλαια προστατεύουν από τη γήρανση των κυττάρων

Η πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά διατροφή βοηθά στην καθυστέρηση της γήρανσης του DNA των καρδιοπαθών, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010, 15:48

Η πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά διατροφή βοηθά στην καθυστέρηση της γήρανσης του DNA των καρδιοπαθών, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την αιτία που τα ιχθυέλαια είναι τόσο ωφέλιμα μετά από μια καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

'Όπως δήλωσε ο Dr. Ramin Farzaneh-Far από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι καρδιολόγοι γνωρίζουν από καιρό ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα φαίνεται πως ωφελούν ασθενείς με στεφανιαία νόσο. 'Ερευνες των προηγούμενων 20 ετών έδειξαν ότι μετά από μια καρδιακή προσβολή η λήψη ιχθυελαίων μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επόμενης καρδιακής προσβολής ή θανάτου από καρδιοπάθεια.

Μέχρι τώρα δεν είναι σαφής η αιτία που τα ιχθυέλαια είναι τόσο ωφέλιμα.

Ο Farzaneh-Far δήλωσε ότι προσπάθησε να εστιάσει σε νέο μηχανισμό με τον οποίο μπορεί να δρουν τα ωμέγα 3 λιπαρά. Η ομάδα εστίασε στο μήκος των τελομερών. Η μείωση του μήκους των τελομερών μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και καρκίνο.

Ο Farzaneh-Far μέτρησε το μήκος των τελομερών σε κύτταρα αίματος 608 καρδιοπαθών για να διαπιστώσει αν υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και της αλλαγής στο μήκος των τελομερών. Όπως δήλωσε ο ερευνητής, ανακάλυψε σαφή συσχετισμό ότι η αύξηση των επιπέδων των ιχθυελαίων στο αίμα σχετιζόταν με μείωση του ρυθμού βιολογικής γήρανσης.

Όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων έφεραν τα μακρύτερα τελομερή, ενώ κοντύτερα τελομερή είχαν όσοι εμφάνιζαν τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρών. Σε κανέναν ασθενή δεν δόθηκαν συμπληρώματα και η ομάδα δεν συνέλεξε πληροφορίες για τη διατροφή.

Έτσι δεν είναι σαφής η ποσότητα ιχθυελαίων που χρειάστηκε ώστε να σημειωθεί όφελος. Τα αποτελέσματα της έρευνας προσφέρουν βιολογική εξήγηση σχετικά με την αιτία που τα ιχθυέλαια βοηθούν τους καρδιοπαθείς.

Πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα εξουδετερώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι χημική αντίδραση που προκαλεί βλάβη στα κύτταρα και μπορεί να μειώσει το μήκος των τελομερών. Άλλη εξήγηση είναι ότι τα ιχθυέλαια αυξάνουν την παραγωγή της τελομεράσης η οποία είναι ένα ένζυμο που επιμηκύνει και επιδιορθώνει τα τελομερή που έχουν κοντύνει.

Και οι δυο μηχανισμοί πρέπει να αποδειχτούν, δήλωσε ο ερευνητής.

Ο Farzaneh-Far δήλωσε ότι η έρευνα αφορούσε καρδιοπαθείς και δεν είναι σαφές αν ο συσχετισμός ισχύει και σε υγιείς ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association.’

Πηγές:
‘Journal of the American Medical Association.’



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων