Επιστήμη & Ζωή

Το ψάρι προστατεύει τις γυναίκες από το εγκεφαλικό επεισόδιο

Γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες από 3 μερίδες ψάρι την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2011, 18:07

Γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες από 3 μερίδες ψάρι την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, όσες αγαπούσαν το ψάρι, στη Σουηδία, είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε διάστημα 10 ετών, σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν ψάρι λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Ο Dr. Dariush Mozaffarian, από το Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η κατανάλωση ψαριού θα οδηγούσε πληθυσμούς που καταναλώνουν μικρές ποσότητες, σε σημαντικά οφέλη.

Σχετικά με την επιλογή ψαριού, καλύτερα να επιλέγετε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, όπως σολομό και τόνο. Ωστόσο οποιοδήποτε ψάρι είναι καλύτερο από καθόλου, δήλωσε ο Mozaffarian.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Susanna Larsson, από το Karolinska Institute στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα πιθανόν υπογραμμίζουν τα οφέλη του ψαριού στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τις συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα.

Η ερευνήτρια εστίασε σε 34.670 γυναίκες, ηλικίας 49 έως 83 ετών, που δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο στην έναρξη της έρευνας, το 1997. Σε διάστημα 10 ετών, 1.680 γυναίκες εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν πρόκειται για την πρώτη έρευνα που υποδεικνύει ότι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο ψάρι αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ερευνητές ήδη συνιστούν διατροφή με ψάρι για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων, προσθέτει ο Mozaffarian.

Η νέα έρευνα στηρίζει τις συστάσεις.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από 3 μερίδες ψάρι την εβδομάδα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα.

Οι γυναίκες φάνηκε να ωφελούνται περισσότερο από κατανάλωση άπαχου ψαριού, ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το λιπαρό ψάρι είναι καλύτερο για την υγεία. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι τα περισσότερα λιπαρά ψάρια. καταναλώνονται παστά στη Σουηδία.

Πράγματι, όσον αφορά το ψάρι, δεν έχουν όλα τα ίδια οφέλη, δήλωσε ο Mozaffarian. Για παράδειγμα, έρευνα δεν έχει υποδείξει καρδιαγγειακά οφέλη από την κατανάλωση ψαριού γρήγορης εστίασης, όπως burger ψαριού.

Επιπλέον, έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα είδη ψαριού που είναι γνωστό ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα μολυσμένων ουσιών, όπως καρχαρία, προειδοποιεί ο Mozaffarian. Η Larsson εικάζει ότι ορισμένες ουσίες στο ψάρι, όπως τα λιπαρά οξέα και η βιταμίνη D, μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσουν τα οφέλη.

Ωστόσο, η νέα έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση για υψηλή κατανάλωση ψαριού και χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων