Επιστήμη & Ζωή

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος στο παιδί

Οι έγκυες που καταναλώνουν γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του κινδύνου άσθματος στα παιδιά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011, 15:51

Οι έγκυες που καταναλώνουν γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του κινδύνου άσθματος στα παιδιά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές, στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης Αναπνευστικού, θα υποδείξουν ότι το εύρημα μπορεί να οφείλεται σε απουσία προστατευτικών λιπαρών οξέων στο γιαούρτι.

Αναλύθηκε η διατροφή περισσότερων από 70.000 γυναικών από τη Δανία και τα παιδιά τους παρακολουθήθηκαν μέχρι την ηλικία των 7 ετών.

Έγκυες που κατανάλωναν γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και φρούτα μια φορά την ημέρα είχαν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά με άσθμα μέχρι την ηλικία των 7 ετών, σε σύγκριση με παιδιά γυναικών που δεν κατανάλωναν γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι τα παιδιά τέτοιων γυναικών ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν αλλεργική ρινίτιδα και συμπτώματα άσθματος.

Ωστόσο τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόσληψη γάλατος στην εγκυμοσύνη δεν συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο για άσθμα.

Το γάλα φάνηκε να προστατεύει έναντι της εμφάνισης άσθματος.

Η Ekaterina Maslova, επικεφαλής της έρευνας, από το Harvard School of Public Health, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία στο ινστιτούτο Statens Serum, δήλωσε ότι πρόκειται για εύρημα που προκαλεί προβληματισμό. Η απουσία λιπαρών οξέων σε γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να είναι το κλειδί για τα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν πως τα λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο ή ενδεχομένως οι άνθρωποι που κατανάλωναν τέτοιου είδους γιαούρτια είχαν παρόμοιο τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να καταλήξουμε.

Χρειάζεται να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα σε άλλες έρευνες πρώτα.

Η Leanne Metcalf, από το ίδρυμα Asthma, στη Βρετανία, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι η εμβρυική ζωή μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός παιδιού. Ωστόσο η διατροφή μιας εγκύου στην υγεία του παιδιού της συνεχίζει να βρίσκεται υπό συζήτηση καθώς είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πώς συγκεκριμένες πτυχές της διατροφής μιας γυναίκας στην εγκυμοσύνη συνδέονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος και αλλεργιών.

Δήλωσε ότι συνιστάται υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, ιδιαίτερα στην εγκυμοσύνη και συμβουλεύει τις εγκύους να συζητούν σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τους με τον γιατρό τους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων