Η άπνοια ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή και θάνατο κατά 30%, σε διάστημα τεσσάρων έως πέντε ετών, υποδεικνύει νέα έρευνα. Δεύτερη έρευνα συνδέει τη διαταραχή με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη. Όσο πιο σοβαρή ήταν η διαταραχή στην αρχή της έρευνας τόσο αυξημένος φάνηκε ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια ή θάνατο.
Ο ερευνητής Neomi Shah, του Yale University, δήλωσε πως ενώ η σχέση άπνοιας και καρδιαγγειακών ασθενειών έχει αποκαλυφτεί και σε άλλες έρευνες, αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιείται σε μεγάλη κλίμακα και παρακολούθησε ασθενείς για διάστημα 5 ετών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση καρδιοπάθειας.
Ο ερευνητής συνιστά οι ασθενείς που εμφανίζουν Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου –υπερβολική υπνηλία τη μέρα ή ροχαλητό με παύσεις αναπνοής τη νύχτα- να συμβουλευτούν το γιατρό τους. Όπως δηλώνει ο Dr.Shah, υπάρχουν ενδείξεις ότι όταν η άπνοια αντιμετωπίζεται κατάλληλα, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών.
Η πιο κατάλληλη τεχνική που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της Άπνοιας, είναι το ρινικό CPAP, που εγγυάται την παροχή αέρα μέσω μάσκας κατά τη διάρκεια του ύπνου, που κρατά ανοιχτούς τους αεραγωγούς. Έχει αποδειχτεί επιτυχής σε πολλές περιπτώσεις για έναν καλό νυχτερινό ύπνο, εμποδίζοντας τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια της μέρας λόγω υπνηλίας και παρέχοντας ικανοποιητικό επίπεδο ζωής.
Η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας για την εκδήλωση Άπνοιας Ύπνου. Στην άπνοια, οι αεραγωγοί στενεύουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και οι περίοδοι άπνοιας τελειώνουν με σύντομο ξύπνημα που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο εκατοντάδες φορές τη νύχτα.
Η έρευνα εξέτασε 1.123 ασθενείς που αξιολογήθηκαν για ύπαρξη Συνδρόμου Άπνοιας Ύπνου. Η έρευνα αφορούσε το νυχτερινό τους ύπνο για να εξεταστεί αν έπασχαν από Άπνοια Ύπνου. Τα επόμενα 4 έως 5 χρόνια, παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί πόσοι εκδήλωσαν καρδιοπάθεια ή πέθαναν.
Η Άπνοια Ύπνου προκαλεί το μηχανισμό ‘φυγής ή πάλης’ ο οποίος μειώνει την ποσότητα αίματος στην καρδιά. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια κάθε νύχτα για αρκετά χρόνια μπορούν να οδηγήσουν στην έλλειψη οξυγόνου, στην καρδιά, σε συνδυασμό με την πρόσληψη μειωμένης ποσότητας οξυγόνου από τον οργανισμό, λόγω των συχνών διακοπών στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Θώρακος.
Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Yale η Άπνοια Ύπνου συσχετίζεται με την εμφάνιση Διαβήτη τύπου ΙΙ, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου. Η έρευνα έγινε σε 593 εθελοντές οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για έξη χρόνια.
Όπως φάνηκε όσοι είχαν Άπνοια Ύπνου είχαν αυξημένες πιθανότητες κατά 2,5 φορές να εμφανίσουν διαβήτη. Επιπλέον, όσο πιο σοβαρή ήταν η διαταραχή τόσο πιο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}