Ο διαλογισμός γνώσης και συναίσθησης, ενδεχομένως βοηθά στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και του πόνου σε ορισμένους ασθενείς, αλλά δεν οδηγεί σε ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων ή τη γενική υγεία, σύμφωνα με νέα επισκόπηση ερευνών.
Η επισκόπηση ανέλυσε πληροφορίες από 47 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 3.515 συμμετέχοντες. Κάθε έρευνα περιέλαβε μια ομάδα που έλαβε μέρος σε διαλογισμό, καθώς και ομάδα ελέγχου που έλαβε μέρος σε άλλη δραστηριότητα που απαιτούσε παρόμοιο χρόνο και προσπάθεια, όπως πληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή ή πραγματοποίηση άλλου είδους άσκησης.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν μια ψυχική πάθηση ή σωματικό πρόβλημα υγείας.
Συμμετέχοντες που έκαναν διαλογισμό για περίπου 8 εβδομάδες έως 6 μήνες, εμφάνισαν μικρή αλλά σημαντική μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και του πόνου.
Ο διαλογισμός γνώσης και συναίσθησης είναι είδος διαλογισμού στον οποίο οι άνθρωποι μαθαίνουν να προσέχουν λιγότερο αυτό που αισθάνονται σωματικώς και ψυχικώς, λεπτό προς λεπτό.
Οι περισσότερες βελτιώσεις στον πόνο συνέβησαν σε συμμετέχοντες που είχαν πόνο σε εσωτερικά όργανα. Τα προγράμματα διαλογισμού δεν ήταν περισσότερο αποτελεσματικά σε σχέση με την άσκηση ή την ψυχοθεραπεία στη μείωση του πόνου, της κατάθλιψης και του άγχους.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν λίγες ή καθόλου ενδείξεις ότι ο διαλογισμός επηρεάζει θετικά τη διάθεση, την προσοχή, τον ύπνο, το βάρος ή τη γενική υγεία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης λίγες ενδείξεις ότι ο διαλογισμός μείωσε το στρες.
Εννέα από τις έρευνες εξέτασαν αν ο διαλογισμός θα μπορούσε να είναι επιβλαβής και δεν ανακάλυψαν ενδείξεις βλάβης.
Χρειάζονται νέες έρευνες με καλύτερο σχεδιασμό για να διαπιστωθεί αν ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει θετικές πλευρές της ψυχικής υγείας ή συμπεριφορές που σχετίζονται με το στρες. Έρευνες θα πρέπει επίσης να δείξουν πόσον καιρό πρέπει να κάνει κάποιος διαλογισμό και τι συμβαίνει αν τον κάνει στο σπίτι. Χρειάζονται επίσης μακροχρόνιες έρευνες.
Οι ερευνητές από το Johns Hopkins University, σημειώνουν στο περιοδικό ‘JAMA Internal Medicine’, ότι παρά τους περιορισμούς των προηγούμενων ερευνών, οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι προγράμματα διαλογισμού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και του πόνου σε ορισμένους ασθενείς.
Επομένως, οι γιατροί θα πρέπει να μιλούν με τους ασθενείς τους για το ρόλο που θα μπορούσε να έχει ένα πρόγραμμα διαλογισμού όσον αφορά το στρες.
Πηγές:
‘JAMA Internal Medicine’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}