Επιστήμη & Ζωή

Το παρθένο ελαιόλαδο αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων

Νέα στοιχεία για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου έρχονται στο φως από ισπανική έρευνα. Η κατανάλωση τροφών που έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε φαινόλες, ουσίες που πιστεύεται ότι έχουν ευεργετική επίδραση στην καρδιά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή δημιουργίας θρόμβων σε ανθρώπους με υψηλή χοληστερόλη.

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2007, 17:35

Νέα στοιχεία για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου έρχονται στο φως από ισπανική έρευνα. Η κατανάλωση τροφών που έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε φαινόλες, ουσίες που πιστεύεται ότι έχουν ευεργετική επίδραση στην καρδιά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή δημιουργίας θρόμβων σε ανθρώπους με υψηλή χοληστερόλη, υποδεικνύει η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Dr.Francisco Perez-Jimenez του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Reina Sofia στην Κόρδοβα.

Το ελαιόλαδο περιέχει φαινόλες, οι οποίες σε πειράματα στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι πολεμούν τους θρόμβους. Ωστόσο, λίγα πειράματα έχουν γίνει σε ανθρώπους.

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από 21 ανθρώπους με υψηλή χοληστερόλη να καταναλώσουν δυο ειδών πρωινά γεύματα. Για μια εβδομάδα κατανάλωναν είτε άσπρο ψωμί με ελαιόλαδο είτε άσπρο ψωμί με ελαιόλαδο από το οποίο είχαν αφαιρεθεί οι περισσότερες φαινόλες.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες άρχισαν να τρώνε το αντίθετο πρωινό από τα δυο.

Δυο ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες παρατηρήθηκε πως δυο δείκτες που ευνοούν τον σχηματισμό θρόμβων είχαν μειωθεί περισσότερο έναντι της ομάδας που κατανάλωσε ελαιόλαδο με λιγότερες φαινόλες.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα μεικτά αποτελέσματα που έδειξαν προηγούμενες έρευνες για την επίδραση του ελαιόλαδου μπορεί να οφείλονται σε διακυμάνσεις στο περιεχόμενο των φαινολών.

Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, η παρούσα έρευνα έρχεται να ενισχύσει τις πεποιθήσεις για τα οφέλη στην καρδιά από το παρθένο ελαιόλαδο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο ‘American Journal of Clinical Nutrition’.

Πηγές:
‘American Journal of Clinical Nutrition’



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων