Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει σημαντική αιτία πρόωρης θνησιμότητας στον πλανήτη. Παγκοσμίως, αποτελεί τον τέταρτο παράγοντα κινδύνου πρόωρου θανάτου, αφαιρώντας πάνω από 5,5 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε επικίνδυνα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επίσης σημαντική περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των παιδιών και παράγοντας κινδύνου για οξεία και χρόνια αναπνευστική νόσο.
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η αυξημένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο, καθώς και τη νοητική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αύξησε τον κίνδυνο τουλάχιστον μιας ψυχιατρικής διάγνωσης σε παιδιά και εφήβους.
Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου NO2 και των PM10 και PM2.5 ήταν σε υψηλά επίπεδα.
Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, ο κίνδυνος αυξήθηκε 9% με υψηλότερη συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Επιπλέον, παιδιά και έφηβοι που ζουσαν σε περιοχές με ρύπανση ήταν πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα, όπως υπνωτικά και αντιψυχωσικά, για ψυχικές διαταραχές.
Η ερευνήτρια Anna Oudin, του Umea University στη Σουηδία, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα μπορούν να σημαίνουν ότι υψηλότερη συγκέντρωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης- κυρίως αυτή που σχετίζεται με το κυκλοφοριακό πρόβλημα- μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τις ψυχικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τον πληθυσμό κάτω των 18 ετών στις περιοχές της Στοκχόλμης, Vastra Gotaland, Skane και Vasterbotten.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open.
Πηγές:
BMJ Open.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}