Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η ηλικία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, η οποία ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή.
Αυτό προκύπτει από μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που έγινε στη Ρώμη.
“Οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή σχετικά με τη χρήση αλκοόλ και να τους συμβουλεύουν να μην πίνουν περισσότερο από όσο συνιστάται”, σχολίασε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Faris Al – Khalili.
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 25.000 Σουηδοί ενήλικοι, ηλικίας 18 έως 64 ετών, με κολπική μαρμαρυγή, χωρίς πρόβλημα στη βαλβίδα.
Κατά τη διάρκεια της πενταετούς παρακολούθησής τους, οι ερευνητές εντόπισαν δύο παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου: την ηλικία και τη νοσηλεία που σχετίζεται με το αλκοόλ, η οποία βρέθηκε ότι διπλασιάζει τον κίνδυνο.
“Ακόμα και στην περίπτωση που οι ασθενείς έχουν χαρακτηριστεί ως χαμηλού κινδύνου, η συχνότητα εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στον πληθυσμό της μελέτης μας δεν είναι ούτε αμελητέα, ούτε μπορεί να αγνοηθεί”, σημείωσε ο δρ Faris Al – Khalili.
Παράγοντας
Η μελέτη – είπε – κατέδειξε ότι το αλκοόλ είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.
Ο μηχανισμός δράσης δεν είναι σαφής, αλλά η σχέση αιτίας – αποτελέσματος καταγράφηκε με σαφήνεια στη συγκεκριμένη μελέτη.
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή, που οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή μπορεί να σχετίζεται με δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}