Της Σοφίας Νέτα
Σε όλο τον κόσμο, 300-400 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη χρόνια μορφή της Ηπατίτιδας Β, παρά την ύπαρξη εμβολίου. Στην ευρύτερη ευρωπαϊκή επικράτεια, 14 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη χρόνια μορφή της νόσου, ενώ στην Ελλάδα, η Ηπατίτιδα Β αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η Ηπατίτιδα Β είναι ο δεύτερος σημαντικότερος καρκινογόνος παράγοντας μετά το κάπνισμα, ενώ η χρόνια μορφή της νόσου ευθύνεται για το 80% των περιστατικών καρκίνου του ήπατος, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ηπατίτιδα Β είναι 100 φορές πιο μολυσματική από τον ιό του HIV, εξαιτίας όμως της απουσίας συμπτωμάτων, οι πάσχοντες συχνά δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό και έτσι μπορούν να τη μεταδώσουν ακούσια σε άλλους.
Παράλληλα, ο βαθμός επίγνωσης και κατανόησης της Ηπατίτιδας Β είναι χαμηλός μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα υγείας, καθώς τα συμπτώματα παραμένουν ‘μη ορατά’ για πολλά χρόνια.
Η πρόληψη και η αποτελεσματική διαχείριση της Ηπατίτιδας Β, μιας σοβαρής ασθένειας με παγκόσμιες διαστάσεις, βασίζονται σε δύο άξονες: την ανάληψη συντονισμένων δράσεων από τους αρμόδιους ιατρικούς και κρατικούς φορείς, και ακολούθως τη συστηματική ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και των επαγγελματιών υγείας.
Τα πορίσματα της Ημερίδας με τίτλο ‘Πρώτη Συνάντηση Ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα Β’, που διοργάνωσε η Βristol Myers-Squibb, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Τις εργασίες της Συνάντησης άνοιξε ο Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Στέφανος Χατζηγιάννης, που προήδρευσε του πάνελ διακεκριμένων ομιλητών, μεταξύ των οποίων οι: Dr. Thomas Ulmer - Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δρ.
Ιωάννης Πιερρουτσάκος - Πρόεδρος, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Καθηγητής Ευάγγελος Ακριβιάδης - Τμήμα Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος, Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος.
Επίσης συμμετείχε μέσω βιντεο-διάσκεψης, ο Dr. Daniel Lavanchy, Project Leader, Epidemic and Pandemic Alert and Response - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr. Daniel Lavanchy, Project Leader, Communicable Disease Surveillance and Response, η αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας Β προϋποθέτει, σε πρώτο επίπεδο, την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και τον εμβολιασμό κατά της ασθένειας.
Σε δεύτερο επίπεδο, είναι κρίσιμη η υιοθέτηση συγκεκριμένων δράσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Ηπατίτιδας Β, την επιδημιολογική παρακολούθηση, καθώς και την αποτελεσματικότερη διάγνωση και παθολογική αντιμετώπιση της νόσου.
‘Η χρόνια ιογενής Ηπατίτιδα Β πρέπει να αναγνωριστεί ως σημαντικό ζήτημα της δημόσιας υγείας και είναι απαραίτητο οι κυβερνητικές αρχές να πρωτοστατήσουν στην υιοθέτηση εθνικών στρατηγικών για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, την προληπτική εξέταση, διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.
Σε αυτό το επίπεδο είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, όπως των κυβερνητικών αρχών, της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας και των ενώσεων ασθενών, με επιπλέον στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων έχουν προσβληθεί από την ασθένεια και την κοινωνική ένταξή τους, χωρίς διακρίσεις και στιγματισμό, πάντα με σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες’, σημείωσε ο Dr.
Lavanchy.
Μια νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Ηπατίτιδα Β
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση ακόμη μεγαλύτερης μερίδας πληθυσμού σχετικά με την Ηπατίτιδα B, η πρόκληση σε ό,τι αφορά την κατάρτιση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την καλύτερη αντιμετώπισή της παραμένει.
Όπως δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Dr. Thomas Ulmer ‘Η Ηπατίτιδα Β δεν είναι ένα θέμα που σχετίζεται μόνο με την πολιτική για την υγεία. Άπτεται διαφορετικών τομέων πολιτικής, προσβάλλει εκατομμύρια Ευρωπαίους και επιβαρύνει την κοινωνία συνολικά.
Τόσο η πολιτική για την υγεία όσο και οι πολιτικές για την απασχόληση, την οικογένεια, τη νεολαία, τις ατομικές ελευθερίες και τη μετανάστευση πρέπει να εναρμονιστούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η νόσος.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστη πρόδηλη η ανάγκη για νέες και συγκεκριμένες συστάσεις για την Ηπατίτιδα Β σε ευρωπαϊκό επίπεδο’.
Στην ομιλία του, ο Dr. Ulmer μίλησε επίσης για τη σημαντικότατη συμβολή του Ομότιμου Καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέφανου Χατζηγιάννη, καθώς και του Καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.
Άγγελου Χατζάκη σε ομάδα εμπειρογνωμόνων, που συνέστησε το Ευρωκοινοβούλιο. Στόχος η επίσημη καταγραφή της Ηπατίτιδας Β ως τομέας προτεραιότητας για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς και η προώθηση συγκεκριμένων μέτρων για την καλύτερη πρόληψη και διαχείριση της νόσου σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Σημαντικές είναι και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την πρόληψη και αποτελεσματική διαχείριση της Ηπατίτιδας Β σε εθνικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) Δρ.
Ιωάννης Πιερρουτσάκος αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις που ολοκληρώθηκαν από το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Ιογενούς Ηπατίτιδας, με τη συνδρομή της Επιστημονικής Επιτροπής Ιογενούς Ηπατίτιδας.
Μεταξύ αυτών ο συντονισμός και η χρηματοδότηση έρευνας που καταγράφει και παρακολουθεί τη φυσική ιστορία ασθενών με χρόνια Ηπατίτιδα Β και C, η οργανωμένη και συνεχής ενημέρωση του κοινού για την ασθένεια και την πρόληψή της, καθώς και η ευαισθητοποίηση συγκεκριμένων κοινών για τα δικαιώματα ασθενών και συγγενών τους τόσο στο εργασιακό όσο και το σχολικό περιβάλλον.
Όπως είπε ο Δρ. Πιερρουτσάκος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ‘Πολλές φορές οι φορείς γίνονται θύματα κοινωνικού ρατσισμού, αποκλείονται από τον εργασιακό στίβο, ενώ μέχρι πρόσφατα επιβαρύνονταν και από το τεράστιο οικονομικό κόστος της θεραπείας τους.
Σημαντική εξέλιξη στον ελλαδικό χώρο αποτελεί η κατάταξη των ιογενών Ηπατιτίδων Β και C στον κατάλογο των χρόνιων νοσημάτων, που συνέβαλε στην άμεση και ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στη δωρεάν θεραπεία’.
Στη Συνάντηση, ο Δρ. Πιερρουτσάκος δεσμεύθηκε ότι μέσα στο 2008, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., με τη συνεργασία του Ομότιμου Καθηγητή Χατζηγιάννη, θα ξεκινήσει τη μεγάλη έρευνα που απαιτείται για να υπάρχει πλήρης εικόνα των πασχόντων από Ηπατίτιδα Β.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε δε στην ανάγκη όλα τα παιδιά, από τη βρεφική τους ηλικία, να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της Ηπατίτιδας Β, που διατίθεται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από την πλευρά της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης του Ήπατος, ο Πρόεδρος της Εταιρίας, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Ευάγγελος Ακριβιάδης είπε: ‘Η Ηπατίτιδα Β έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών και γι αυτό πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να αποφεύγονται συνέπειες όπως η κίρρωση ή ο καρκίνος του ήπατος.
Η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου είναι πλέον εφικτή και έχουν γίνει πολλά βήματα στον ιατρικό και φαρμακευτικό χώρο που συμβάλλουν στο να αλλάξει η πορεία ζωής των πασχόντων, δίνοντάς τους νέες δυνατότητες για μια παραγωγική ζωή’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}