Νέα έρευνα αναφέρει ότι το τρέξιμο 5 χιλιομέτρων την ημέρα, κατά μέσον όρο, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει κάποιον να απαλλαγεί από το στρες και παράλληλα να προστατεύσει τη μνήμη του.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι το τρέξιμο περιορίζει την αρνητική επίδραση που έχει το στρες στον ιππόκαμπο.
Εντός του ιππόκαμπου, ο σχηματισμός μνήμης και η ανάκληση συμβαίνουν στο επιθυμητό επίπεδο όταν οι συνάψεις ισχυροποιούνται με το πέρασμα του χρόνου. (Μακρόχρονη συναπτική ενδυνάμωση).
Ο ερευνητής Jeff Edwards, του Brigham Young University στη Utah, δήλωσε ότι η άσκηση είναι απλός τρόπος εξουδετέρωσης της αρνητικής επίδρασης που έχει το χρόνιο στρες στη μνήμη.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι αν και δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε το στρες στη ζωή μας, μπορούμε να ελέγχουμε την ποσότητα άσκησης. Είναι παρηγορητικό να ξέρουμε ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε την επίπτωση του στρες στον εγκέφαλο βγαίνοντας έξω να τρέξουμε.
Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Neurobiology of Learning and Memory, οι ερευνητές έβαλαν μια ομάδα ποντικών να τρέχει σε τροχούς για 4 εβδομάδες (με μέσο όρο τα 5 χιλιόμετρα την ημέρα).
Άλλη ομάδα ποντικών ήταν καθιστική. Μισοί ποντικοί από κάθε ομάδα εκτέθηκαν στη συνέχεια σε καταστάσεις που προκαλούν στρες, όπως κολύμπι σε κρύο νερό.
Μια ώρα μετά την πρόκληση στρες, οι ερευνητές έκαναν πειράματα ηλεκτροφυσιολογίας στον εγκέφαλο των ζώων για να μετρήσουν την LTP. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ποντικοί με στρες, που είχαν ασκηθεί, είχαν σημαντικά μεγαλύτερη μακρόχρονη συναπτική ενδυνάμωση (LTP) και λειτουργικότητα μνήμης σε σχέση με στρεσαρισμένους ποντικούς που δεν έτρεξαν.
Πηγές:
Neurobiology of Learning and Memory.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}