Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, πραγματοποιεί για τέταρτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα ‘Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης’, με την επιστημονική συνδρομή του Α’ Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου ‘Ο Ευαγγελισμός’.
Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η πρόσκληση του κοινού να προβεί σε ανώδυνη στιγμιαία δωρεάν εξέταση από γιατρούς, των επιπέδων ολικής χοληστερόλης σε ειδικά, καλά οργανωμένα περίπτερα του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. που θα τοποθετηθούν:
- Δήμος Αμαρουσίου: 2 και 3 Ιουνίου 2008, σταθμός ΗΣΑΠ.
- Δήμος Μεγαρέων: 5 και 6 Ιουνίου 2008, πλατεία Βασιλέως Κωνσταντίνου.
- Θεσσαλονίκη: 11 έως και 13 Ιουνίου 2008, πλατεία Αριστοτέλους.
- Τρίκαλα: 19 και 20 Ιουνίου 2008, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.
- Κέρκυρα: 26 και 27 Ιουνίου 2008, πλατεία Λιστόν.
Πέραν από τον έλεγχο ολικής χοληστερόλης είναι εξίσου σημαντική η ενημέρωση των εξεταζομένων από τους γιατρούς, για τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου αλλά και η προβολή του προβλήματος των καρδιαγγειακών νοσημάτων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ποια ανάγκη ώθησε το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. να οργανώσει το πρόγραμμα ‘Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης’;
Η βασική ανάγκη ήταν η διαπίστωση ότι η ‘επιδημία’ των καρδιαγγειακών νοσημάτων που με τη μορφή κυρίως του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου ευθύνεται για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στη χώρα μας, θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση ούτως ώστε να αντιστραφεί η εξάπλωση των παραγόντων του καρδιαγγειακού κινδύνου σε όλο και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού.
Η μεταβολή του τρόπου ζωής μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, που υιοθέτησε όλα τα αρνητικά, αποφεύγοντας τα θετικά πρότυπα του Δυτικού τρόπου ζωής, τείνει να αφοπλίσει τον ελληνικό πληθυσμό από τα εγγενή πλεονεκτικά χαρακτηριστικά του όπως είναι η Μεσογειακού τύπου διατροφή.
Οι ανησυχητικές επιπτώσεις του γεγονότος τούτου απεικονίζονται στη δραματική αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και της υπερχοληστερολαιμίας, ενώ το κάπνισμα συνεχίζει να βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.
Τι μάθαμε τα τρία προηγούμενα χρόνια από το ‘Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης’
Εξετάζοντας συνολικά 35.000 συμπολίτες μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια τα προηγούμενα τρία χρόνια, δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη ίσως βάση σύγχρονων δεδομένων για τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου που ενδημούν στον Ελληνικό πληθυσμό.
Συνοπτικά, διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά στον Ελληνικό πληθυσμό η μεγάλη συχνότητα των κυριότερων παραγόντων κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, η υπερχοληστερολαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Τη δυσμενή εικόνα συμπληρώνουν η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και το αυξημένο μέσο σωματικό βάρος.
Παρατηρήθηκε ανησυχητική αύξηση του καπνίσματος, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών και κυρίως μεταξύ εκείνων με ηλικία μικρότερη των 50 ετών.
Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και άγχος παρουσιάζονται, ως μη όφειλαν, αυξημένα στο νεότερο σε ηλικία τμήμα του πληθυσμού.
Έλλειψη ενημέρωσης - Μόνο το 50% των ερωτηθέντων γνώριζε αν έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αλλά και από αυτούς που γνωρίζουν το πρόβλημα, μόνο το 31% έλαβε κάποια μέτρα για να το αντιμετωπίσει, ενώ το 25% δεν έχει ποτέ λάβει κάποια σχετική συμβουλή από ιατρό.
Στρεβλή επίγνωση του κινδύνου – Αφού οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι για τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνεται κυρίως το άγχος, υποτιμούν το κάπνισμα και την υπερχοληστερολαιμία και αγνοούν το σημαντικό ρόλο της μειωμένης φυσικής δραστηριότητας, του αυξημένου σωματικού βάρους και του σακχαρώδους διαβήτη.
Η εικόνα που προκύπτει για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των Ελλήνων είναι απροσδόκητα ανησυχητική.
Από τις απαντήσεις των εξετασθέντων στο πλαίσιο του ‘Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης’, προκύπτουν επίσης τα κάτωθι χρήσιμα συμπεράσματα:
- Το κοινό έχει ανάγκη αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να ενημερωθεί για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να διαφυλάξει καλύτερα την υγεία του καρδιαγγειακού του συστήματος.
- Η ενθουσιώδης συμμετοχή στο πρόγραμμα πρέπει να εκληφθεί ως αίτημα για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση φορέων και οργανισμών που στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.
- Το προφίλ των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου του ελληνικού πληθυσμού είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο. Η πλειοψηφία (πάνω από 50%) των εξετασθέντων ήταν υπέρβαροι με υψηλή χοληστερόλη και μειωμένη σωματική δραστηριότητα.
- Υπάρχουν υποομάδες του πληθυσμού που χρήζουν ιδιαιτέρας προσοχής, όπως είναι τα νέα άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος, οι νέες γυναίκες που καπνίζουν όλο και περισσότερο και, βέβαια, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
- Η άποψη του κοινού για την επικινδυνότητα των παραγόντων κινδύνου παρουσιάζει μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας, αφού δείχνει να υποτιμά τη νοσογόνο επίδραση της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη, του αυξημένου σωματικού βάρους και της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας. Η παρατήρηση αυτή καθορίζει σαφέστερα και τους καταλληλότερους στόχους για την ανάπτυξη περισσότερων εκστρατειών ενημέρωσης στο μέλλον, αφού ο ‘Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης’ φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση για πολλές παρόμοιες πρωτοβουλίες ενημέρωσης του Ελληνικού κοινού, με τελικό στόχο όχι μόνο την εξασφάλιση περισσότερης και καλύτερης ζωής αλλά και εξοικονόμησης τεράστιων κοινωνικοοικονομικών πόρων από τον περιορισμό των δαπανών για την αντιμετώπιση της μάστιγας των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}