Της Άννας Παπαδομαρκάκη
Με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης θα κοστολογούνται τα φάρμακα μετά τη λήξη της πατέντας τους, ύστερα από τη σχετική έγκριση της τρόικας, στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης για τα μέτρα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Εκείνο το οποίο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, είναι η δυνατότητα συνταγογράφησης των φαρμάκων με την εμπορική ονομασία τους αντί της χρήσης μόνο της δραστικής ουσίας.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για την εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με το Ελληνικό Φάρμακο.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το ίδιο ιδεόγραμμα για την καταστροφή και την ευκαιρία, για να συνεχίσει ευχόμενος πως με τις δυσκολίες που τώρα βιώνουμε θα πρέπει να επιβιώσουμε και στη συνέχεια να κοιτάμε μελλοντικά, ως μια περίοδο που μας βοήθησε να γίνουμε καλύτεροι.
Εξαγωγές
Επεσήμανε ότι στόχος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας πρέπει να είναι οι εξαγωγές, σε ποιοτικό και ανταγωνιστικό φάρμακο ώστε να μην επηρεάζονται από την τιμολόγηση στο εσωτερικό της χώρας, υποσχόμενος ταυτόχρονα την στήριξη της κυβέρνησης για το θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται στην κατεύθυνση αυτή.
Καταλήγοντας, δήλωσε ‘φεύγοντας από τη θέση του υπουργού Υγείας θα έχω πουλήσει περισσότερα ελληνικά ποιοτικά γενόσημα φάρμακα απ΄όσα βιβλία έχω πουλήσει στη ζωή μου’.
Από την πλευρά της ΠΕΦ, ο πρόεδρος κ. Δημ. Δέμος, υπογράμμισε ότι στην πορεία της η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, πραγματοποίησε άλματα ανάπτυξης, παράγοντας φάρμακα με τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Ήδη άμεσα ή έμμεσα, απασχολούνται από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία 50.000 εργαζόμενοι.
ΑΕΠ
Πρόσθεσε πως για κάθε 1000 ευρώ φάρμακα που καταναλώνονται στη χώρα μας, αυξάνεται το ΑΕΠ κατά 3.400 ευρώ.
Με πολλαπλασιαστή ανάπτυξης 3,4 η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, πολύ μεγαλύτερο του τουρισμού και της ναυτιλίας και επενδύσεις 355 εκ. ευρώ για παραγωγικές μονάδες μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας. Προανήγγηλε μάλιστα επενδύσεις 40 εκ. ευρώ για το 2014.
Ο κ. Δέμος αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν την φαρμακοβιομηχανία και αφορούν:
Την κοστολόγηση των φαρμάκων, καθώς παρατηρούνται συνεχείς μειώσεις οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε υποκαταστάσεις φθηνών θεραπειών με νέες, ακριβότερες, ενώ επηρεάζουν και την κοστολόγηση των φαρμάκων στο εξωτερικό στις χώρες όπου εξάγονται, τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχουν τα χαρακτηριστικά του παραγωγού στη συσκευασία, τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία,που αφορούν μόνο το 20% της δαπάνης, και το clawback, ένα μέτρο που χαρακτήρισε άδικο.
Διαπραγμάτευση
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Θ. Τρυφων, χαιρετίζοντας σημείωσε πως ήρθε η ώρα να διαπραγματευτούμε πραγματικά ποιά φάρμακα είναι ακριβά και φθηνά, για να μην καταλήξουν ως προϊόν ανταλλάξιμο ανεξάρτητα από την ποιότητα, δημιουργώντας προβλήματα υγείας.
Πρόσθεσε πως οι ελληνικές φαρμακευτικές παραμένουν στη χώρα επενδύοντας και πληρώθηκαν από το Δημόσιο ‘πέτσινα’ ομόλογα, όταν παράγουν φάρμακο όχι μόνο για το ελληνικό κοινό, αλλά πωλούνται και σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης και σε άλλες προηγμένες οικονομίες.
Ο γραμματέας της ΠΕΦ Βασ. Κάτσος, υπογράμμισε την έρευνα στην καινοτομία από τις ελληνικές φαρμακευτικές και διερωτήθηκε: ‘Μιλάμε για επενδύσεις στη χώρα.
Μα καλά δεν κάνουμε μια βόλτα στα εργοστάσιά μας’; Για να συνεχίσει αναφερόμενος σε τεχνολογικές πλατφόρμες, κλινικές μελέτες και σειρά ερευνητικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στις ελληνικές φαρμακευτικές, με αποτέλεσμα ένας στους τρεις ασθενείς παγκοσμίως να παίρνει φάρμακο made in Greece.
O υπεύθυνος του Δ.Σ. της ΠΕΦ για τη νέα καμπάνια, Νίκος Μπουφίδης, παρουσίασε τη νέα καμπάνια για την προβολή του ελληνικού φαρμάκου, η οποία θα περιλαμβάνει τέσσερα τηλεοπτικά σποτ, για την ποιότητα, καινοτομία, ανάπτυξη και εμπιστοσύνη.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθηναν εκπρόσωποι των κομμάτων.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}