'Η μεταρρύθμιση στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα.
Όμως, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας λειτουργεί διαλυτικά για τις υπάρχουσες υπηρεσίες και υπονομεύει τις όποιες μεταρρυθμιστικές προοπτικές'.
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) κ. Φώτης Κουβέλης, ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την Πέμπτη το νομοσχέδιο στη Βουλή:
'Η ΔΗΜΑΡ είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο, επειδή είναι υπέρ της μεταρρύθμισης και της ανασυγκρότησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στη χώρα μας', υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.
Τη διαφωνία τους σε βασικά σημεία του νομοσχεδιου εξέφρασαν την Τετάρτη η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του τομέα Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ κ. Κατερίνα Μάρκου, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, υπεύθυνος για τα θέματα Υγείας του κόμματος κ. Γρηγόρης Καραγρηγορίου, ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΔΗΜΑΡ κ. Χρήστος Μιχαηλίδης και το μέλος του τομέα Υγείας κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος.
Πάσχει
Οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισαν ότι το νομοσχέδιο πάσχει σε πολλά και ουσιαστικά σημεία. Ειδικότερα, υπάρχει ανάγκη για:
- Απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία των υπηρεσιών και μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, για τις οποίες το νομοσχέδιο προβλέπει το ανήκουστο να παραμείνουν κλειστές για τουλάχιστον ένα μήνα.
- Σαφήνεια στη μορφή των οργανωτικών σχέσεων του ΕΟΠΥΥ με τις διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ), τους φορείς και τις μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας.
- Συγκεκριμένη πρόβλεψη επαρκούς χρηματοδότησης του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει ουσιαστικά το ρόλο του στην κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.
- Συστηματική οργανωτική και διοικητική ετοιμασία του ΕΟΠΥΥ και των ΔΥΠΕ να αναλάβουν τις νέες αρμοδιότητες και δομές που τους ανατίθενται.
- Σαφήνεια στις εργασιακές προοπτικές του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
- Συστηματικό σχεδιασμό της πραγματικής κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού από ένα δίκτυο μονάδων ή Κέντρων Υγείας και ομάδων οικογενειακής ιατρικής, με βάση τεκμηριωμένη καταγραφή των αναγκών.
- Συστηματικό σχεδιασμό του ρόλου και του τρόπου λειτουργίας της ομάδας Υγείας και των οικογενειακών γιατρών και του ρόλου του τρόπου λειτουργίας των Κέντρων Υγείας.
- Συστηματικό σχεδιασμό του τρόπου οργάνωσης της νοσηλείας κατ΄ οίκον και της παροχής συνολικής φροντίδας προς τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
Γιατροί
Το μέλος του τομέα Υγείας κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι το επίμαχο ζήτημα είναι να μπορέσει να εξασφαλιστεί ο προσωπικός γιατρός για τον κάθε πολίτη.
Εάν εφαρμοστεί ο θεσμός – είπε – θα εφαρμοστούν βαθύτερες ανάγκες, καθώς θα ξεπεραστεί η υπερβολική χρήση νοσοκομείου και η ασυνέχεια στη φροντίδα των ασθενών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Χρήστος Μαχαίρας σχολίασε ότι η μεταρρύθμιση μπαίνει προσχηματικά, χωρίς να μπαίνει στα πραγματικά προβλήματα.
Για το θέμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι ότι πρόκειται για δευτερεύον θέμα, το οποίο πρέπει να απασχολεί τους γιατρούς.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρωτοβάθμια φροντίδα υψηλής ποιότητας δεν μπορεί να υπάρξει με κακοπληρωμένους γιατρούς.
Για την αμοιβή, είπε ότι οι οικογενειακοί γιατροί πρέπει να αμείβονται κατά κεφαλήν και όσοι απασχοληθούν στα Κέντρα Υγείας πρέπει να έχουν σχέση ανάλογη εκείνη των γιατρών του ΕΣΥ.
Δ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}