Στις καταγγελίες των εργαζομένων της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην ψυχική υγεία και την αδυναμία τους να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι τομεάρχες Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ οφείλει να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον 350.000 κατοίκων - κάτι που θα απαιτούσε τουλάχιστον μία κλινική της τάξεως των 50-55 κλινών – έχοντας όμως τη δυνατότητα να προσφέρει στην καλύτερη περίπτωση 30-35 κρεβάτια. Το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ φαίνεται ότι υπερβάλει των δυνατοτήτων του εξαιτίας του γεγονότος ότι το καλοκαίρι γενικά οι ανάγκες αυξάνονται. Όμως αυτό τους οδηγεί στην φυσική, ψυχική και επαγγελματική τους εξουθένωση. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν θα προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών προς τους ψυχικά ασθενείς και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ. Επίσης, εάν υπάρχουν δομές στην ανατολική Κρήτη που να μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρώπους με χρόνιες υπολειμματικές ασθένειες και εξαρτημένους από ψυχοτρόπες ουσίες ή αλκοόλ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Σε κατάσταση «αποσύνθεσης» η ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ;
Οι πρόσφατες καταγγελίες των εργαζομένων της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου αναμφίβολα δείχνουν την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην ψυχική υγεία και την αδυναμία να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της ανυπαρξίας δομών για ανθρώπους με χρόνιες υπολειμματικές ασθένειες, για ανθρώπους εξαρτημένους από ψυχοτρόπες ουσίες και αλκοόλ ή ακόμα και άστεγους πολλές δημόσιες ψυχιατρικές κλινικές αναγκάζονται να τους φιλοξενούν. Όλες αυτές όμως οι περιπτώσεις επιβαρύνουν επιπλέον τις υπάρχουσες κρατικές δομές δημιουργώντας ένα περιβάλλον πλήρους ασφυξίας.
Η ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) οφείλει να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον 350.000 κατοίκων - κάτι που θα απαιτούσε σύμφωνα με τις καταγγελίες τουλάχιστον μία κλινική της τάξεως των 50-55 κλινών – έχοντας όμως τη δυνατότητα να προσφέρει στην καλύτερη περίπτωση 30-35 κρεβάτια. Για παράδειγμα, την πρώτη Αυγούστου νοσηλεύονταν 33 ασθενείς στο τμήμα βραχείας νοσηλείας που διαθέτει 23 κλίνες και 12 ασθενείς στο τμήμα οξείας νοσηλείας που διαθέτει 10 κλίνες. Με άλλα λόγια το επίπεδο ασφαλείας έχει ξεπεραστεί αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τους ασθενείς ούτε να ηρεμήσουν ούτε να έχουν τον προσωπικό τους χώρο, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παροχών. Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και η κτηριακή υποδομή χρήζει άμεσων παρεμβάσεων.
Το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ φαίνεται ότι υπερβάλλει των δυνατοτήτων του εξαιτίας του γεγονότος ότι το καλοκαίρι γενικά οι ανάγκες αυξάνονται. Όμως αυτό τους οδηγεί στην φυσική, ψυχική και επαγγελματική τους εξουθένωση.
Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Πρόκειται να προβείτε σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών προς τους ψυχικά ασθενείς και επομένως να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ; Εάν ναι, ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;
2. Σύμφωνα με καταγγελίες στην ανατολική Κρήτη δεν υπάρχουν δομές που να μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρώπους με χρόνιες υπολειμματικές ασθένειες και εξαρτημένους από ψυχοτρόπες ουσίες ή αλκοόλ. Ισχύουν οι εν λόγω καταγγελίες; Εάν ναι, θα προβείτε σε άμεσες ενέργειες ώστε να λυθεί το πρόβλημα; Εάν όχι, πόσες και ποιες είναι οι δομές αυτές και ποια είναι η δυναμική τους;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας
Βασίλειος Οικονόμου – Επικρατείας
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}