Η ψυχική δύναμη και η ψυχική υγεία πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να αναφερθούμε στο ίδιο πράγμα. Δεν είναι, όμως. Η ψυχική υγεία ορίζεται ως η έλλειψη κάποιας ψυχικής νόσου, αλλά το να μην πάσχει κάποιος από κατάθλιψη, άγχος ή κάποια άλλη πάθηση δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι ψυχικά δυνατός.
Για την ακρίβεια, μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο, και ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει μια ψυχική νόσο να είναι πολύ δυνατός. Η ψυχική δύναμη έχει να κάνει με την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε, να νιώθουμε, και να φερόμαστε όσο σωστότερα μπορούμε.
Για να καταλάβουμε την διαφορά, μπορούμε να τις συγκρίνουμε με την σωματική υγεία και την σωματική δύναμη. Χτίζοντας μύες, πιθανότατα θα βελτιώσουμε την υγεία μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κρυολογήσουμε και ποτέ. Αντιθέτως, ένας άνθρωπος που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας μπορεί να ασκείται και να τρώει σωστά και να γίνεται πιο δυνατός, παρά το πρόβλημά του.
Η ψυχική δύναμη, λοιπόν, είναι:
-η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα με υγιή τρόπο
-η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά μας
-η ικανότητα να ξέρουμε πότε είναι καλή στιγμή να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να γίνουμε συναισθηματικοί και πότε όχι
Η ικανότητα του να σκεφτόμαστε ρεαλιστικά παίζει μεγάλο ρόλο στην ψυχική δύναμη. Να ξέρουμε πότε μια σκέψη είναι παράλογη και να την αλλάζουμε με μία πιο σωστή. Έχει να κάνει με το να μιλάμε στον εαυτό μας με ευγένεια - επειδή ο εσωτερικός μονόλογος είναι πολύ εύκολο να γίνει ο σκληρότερος κριτής μας.
Επίσης, είναι η ικανότητα να νιώθουμε ελεύθερα τα συναισθήματά μας και να μην τα καταπιέζουμε, ούτε να τα αρνούμαστε. Τα αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη και ο πόνος πρέπει να αναγνωρίζονται για να μπορέσουμε να τα απαλύνουμε, όσο άβολη κι αν είναι η διαδικασία.
Τέλος, είναι η επιλογή του να κάνουμε πράγματα που είναι καλά για τον εαυτό μας, ακόμα κι αν δεν μας είναι τόσο εύκολο, όπως το να μαγειρέψουμε το μεσημέρι, παρόλο που νιώθουμε ότι θα μας πάει πίσω στην δουλειά, ή το να πάμε γυμναστήριο ακόμα κι αν δεν έχουμε όρεξη.
Πώς θα αυξήσουμε την ψυχική μας δύναμη:
- Ημερολόγιο: Όχι, δεν είναι μόνο για μικρά παιδιά, και σίγουρα δεν είναι μόνο για μικρά κορίτσια. Όλοι μπορούμε να ωφεληθούμε αν γράφουμε καθημερινά λίγες σκέψεις, καλά πράγματα που έγιναν αλλά και τα συναισθήματα που νιώσαμε σε ένα ημερολόγιο πριν κοιμηθούμε.
- Επικοινωνία με τον εαυτό μας: Πρέπει να μιλάμε στον εαυτό μας σαν να είναι ο πιο έμπιστός μας φίλος, επειδή είναι, εδώ που τα λέμε.
- Αντιστροφή: Όταν κάνουμε μια αρνητική σκέψη ή πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε λάθος, τότε αμέσως προσπαθούμε να σκεφτούμε το αντίθετο. Μία θετική έκβαση, και ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το έχουμε κάνει να φαίνεται στο κεφάλι μας.
- Σωστές αντιδράσεις: Με απλά λόγια, πρέπει να αντιδρούμε με υγιή τρόπο στα ερεθίσματα, και ειδικά στα αρνητικά. Για παράδειγμα, σε μια στιγμή που θα νιώθαμε αναστάτωση, αν η πρώτη μας σκέψη είναι να ανάψουμε ένα τσιγάρο ή να βάλουμε ένα ποτήρι κρασί, καλύτερο θα ήταν να σηκωθούμε και να περπατήσουμε για δέκα λεπτά.
- Καλό πρόγραμμα: Προσπαθούμε να βρίσκουμε χρόνο για να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, χωρίς όμως να το κάνουμε εις βάρος των ευθυνών μας, επειδή τότε γεμίζουμε ένα καλό πράγμα με αισθήματα ενοχής.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}