Κάθε χρόνο, πολλά από τα ισχυρά προϊόντα της φαρμακευτικής βιομηχανίας χάνουν τα αποκλειστικά τους δικαιώματα στην αγορά του φαρμάκου, προσφέροντας την ευκαιρία στις εταιρείες παραγωγής γενόσημων να καταλάβουν μερίδιο σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες με φθηνότερα αντίγραφα.

Στο πλαίσιο αυτό, στα σκευάσματα που φέτος πρόκειται να χάσουν την πατέντα τους στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται το φάρμακο για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ranibizumab, δύο φάρμακα της AbbVie και ένα φάρμακο για τον καρκίνο από την Pfizer.

Ωστόσο δεν είναι και σίγουρο ότι όλα αυτά τα προϊόντα που αναφέρονται στο δημοσίευμα θα αντιμετωπίσουν από φέτος ανταγωνισμό από τα γενόσημα. Δικαστικές διενέξεις, κανονιστικές αποτυχίες και άλλα απρόβλεπαα γεγονότα μπορεί να αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη. 

Ενώ η φετινή λίστα περιλαμβάνει μόνο ένα αμερικανικό blockbuster, η φαρμακοβιομηχανία και οι επενδυτές της υποστηρίζουν ότι έρχονται ορισμένες σημαντικές απώλειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τα επόμενα χρόνια.  Το lenalidomide που αφορά τον καρκίνο του αίματος της Bristol Myers Squibb αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει ανταγωνισμό μετά τον Μάρτιο του 2022. Η BMS πήρε το φάρμακο από την κοινοπραξία της με την Celgene, ενώ πέρυσι πέτυχε πωλήσεις ύψους 12,1 δισ. δολαίων.

Παράλληλα, το adalimumab, το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο,  της AbbVie πρόκειται να αντιμετωπίσει αυξανόμενο ανταγωνισμό με διάφορα βιολογικά λανσαρίσματα καθόλη τη διάρκεια του 2023. 

Ορισμένες εταιρείες κατάφεραν επί του παρόντος να αποφύγουν τον ανταγωνισμό διατηρώντας την πρωταγωνιστική τους θέση. Η Novartis εξακολουθεί να βασίζεται στην αποκλειστικότητα του fingolimod με μεγάλες πωλήσεις για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και του LAR Sandostatin για ασθενείς με μεταστατικούς καρκινοειδείς όγκους. Παράλληλα, το φάρμακο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας της Regeneron, aflibercept θα μπορούσε να αντιμετωπίσει βιο-ομοειδή τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή τους. Η AstraZeneca σημείωσε επίσης με μεγάλη νίκη με το budesonide/formoterol. κρατώντας το μακριά από τα αντίγραφα του μέχρι το 2023.

Tα top σκευάσματα που θα χάσουν τη πατέντα τους στις ΗΠΑ το 2021

1. Ranibizumab
2. nebivolol
3 Iosapent ethyl
4. Droxidopa
5. Naloxone
6. Arformoterol tartrate
7. Sunitinib,
8. Asenapine
9.lubiprostone
10. ferumoxytol

Πηγές:
Fiercepharma

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024