Η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) ανακοινώνει την έναρξη της Ενημερωτικής Εκστρατείας «ΓΛΑΥΚΗ», που θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο 2024 έως τον Δεκέμβριο 2025, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Η Ενημερωτική Εκστρατεία «ΓΛΑΥΚΗ» αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού των πασχόντων και των οικογενειών τους, των στελεχών φορέων και υπηρεσιών, καθώς και στην επιμόρφωση επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να αναδειχθούν και να κατανοηθούν τα βασικά προβλήματα που ανακύπτουν για τις παθήσεις της Γεωγραφικής Ατροφίας (ΓΑ) και της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας  (ΗΕΩΚ), στο πεδίο της πρόληψης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της αποκατάστασης και της κάλυψης των αναγκών σε κοινωνικο-οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Με κεντρικό μήνυμα «Η ενημέρωση, η συνεργασία και η υπευθυνότητα προάγουν την υγιή όραση», η εκστρατεία στοχεύει:

Στη δημιουργία συνεργειών μεταξύ οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων, για την υποστήριξη όσων πλήττονται από τις παθήσεις της όρασης.
Στην προώθηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την πρόληψη και τη διαχείριση της σοβαρής απώλειας της όρασης, με έμφαση στην ΗΕΩΚ και την ΓΑ.

  • Στη συμβολή στη διαμόρφωση πολιτικών για την πρόληψη και τη διαχείριση καταστάσεων που οδηγούν σε σοβαρή απώλεια έως και αναπηρία όρασης σε συνδυασμό με πολιτικές για τη Γήρανση, την Ασφαλή Μετακίνηση, την Προσβασιμότητα, την Ποιότητα Ζωής στο περιβάλλον κλπ.

Στην παροχή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, καθώς και εκπαιδευτικού υλικού για την επιμόρφωση επαγγελματιών υγείας και την ενημέρωση του κοινού.
 

Οι δράσεις της εκστρατείας περιλαμβάνουν:

  • Εκτύπωση και διανομή ενημερωτικού υλικού σχετικά με τη ΓΑ και την ΗΕΩΚ. Επικαιροποίηση και ανατύπωση ενημερωτικού βιβλιαρίου για την Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδος (ΗΕΩΚ), Ανατύπωση Διαγνωστικού τεστ AMSLER).
  • Ενημέρωση Ιστοτόπων συνεργαζόμενων φορέων και άλλων υπηρεσιών

Διοργάνωση πέντε (5) διαδικτυακών σεμιναρίων για επιμόρφωση επαγγελματιών υγείας, που εργάζονται σε μονάδες υγείας του Ε.Σ.Υ. και σε Δήμους (περίπου 500 άτομα), (Νοέμβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025).
Διοργάνωση δέκα (10) περίπου διαδικτυακών ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κυρίως για το ευρύτερο κοινό ανά Περιφέρεια.
Διοργάνωση έξι (6) διά ζώσης ενημερωτικών εκδηλώσεων διάρκειας περίπου 4 ωρών έκαστη, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα (Δεκέμβριος 2024), Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο (εντός του 2025).
Δράσεις ενημερωτικών εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο με αξιοποίηση μίας ενιαίας παρουσίασης από επαγγελματίες υγείας (ΚΑΠΗ, συλλόγους, εργατικά κέντρα κλπ.).
Διαμόρφωση οκτώ (8) ολιγόλεπτων pod-cast/video για αξιοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αξιοποίηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης & ΜΜΕ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με παρουσιάσεις σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.
 

Η εν λόγω Ενημερωτική Εκστρατεία «ΓΛΑΥΚΗ» διοργανώνεται και συντονίζεται από την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) σε συνεργασία και με την υποστήριξη των Φορέων:

Α) Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.)

Β) Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής  Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.-Π.Υ.)

Γ) Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς (Ε.Ε.Υ-Α)

Δ) Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (ΕΓΓΕ)

Ε) Εταιρία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος - “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ’’ (Ε.Γ.Ο.Ι.Ε. – “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ’’)

ΣΤ) Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (Π.Σ.Ε.Υ.)

Ζ) Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο εμβολιασμός κατά της CoViD προστατεύει και από προηγούμενη λοίμωξη [μελέτη]
Τρίτη 29 Οκτωβρίου ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός στον ΕΔΟΕΑΠ
Ο Ι. Βαρδακαστάνης για την ανάδειξη των προβλημάτων των ατόμων με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες