Διατροφικά συμπληρώματα με κουρκουμίνη μπορούν ενδεχομένως να προστατεύουν τα μάτια από την ανάπτυξη και εξέλιξη της εκφύλισης ωχράς κηλίδας, αναφέρει νέα έρευνα.

Aν και δεν υπάρχουν αγωγές για την αναστροφή της πάθησης, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της επιδείνωσης της πάθησης.

Εκτός από αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες το συμπλήρωμα εχει αντιοξειδωτικές που βοηθούν στη προστασία των κυττάρων από βλάβη, γήρανση και θάνατο, σημείωσαν ερευνητές.

Ο Rahimy δήλωσε οτι ενω έρευνες υποδεικνύουν οτι γενετικοί λόγοι, ηλικία και κάπνισμα παίζουν ρόλο στη πάθηση υπάρχουν ενδίδεις ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση και εξέλιξη της πάθησης.

Οι ερευνητές συνέκριναν ασθενείς που λάμβαναν συμπληρώματα κορυρκουμά με αυτούς που δεν λάμβαναν. Ολοι οι ασθενείς ήταν τουλάχιστον 50 ετων και δεν είχαν ιστορικό της πάθησης στην έναρξη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι λάμβαναν τα συμπληρώματα είχαν 77% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ξηράς μορφής εκφύλισης ωχράς κηλίδας ενώ αυτοί με την υγρή μορφή είχαν 72% λιγότερες πιθανότητες.

Μεταξύ ασθενών που έλαβαν και όσων δεν έλαβαν συμπληρώματα, τα αποτελέσματα έδειξαν 54% μειωμένο κίνδυνο τύφλωσης και 85% χαμηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν ενέσεις στο μάτι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αποτελέσματα παρέμεναν σταθερά μεταξύ ασθενών  60 - 70 ετων ή μεγαλύτερων.

Συνέλεξαν στοιχεία ηλεκτρονικών φακέλων υγείας.

Η επισκόπηση περιέλαβε 66.804 ασθενείς -- 65% γυναίκες με μέση ηλικία τα 65 ετη που λάμβαναν συνταγογραφημένα συμπληρώματα με κουρκουμά. Συγκρίθηκαν με 1.809.440 ασθενείς -- 55% γυναίκες με μέση ηλικία τα 67 που δεν λάμβαναν συμπληρώματα.

Όταν οι ερευνητές πραγματοποίησαν επιπλέον ταίριασμα για την εξισορρόπηση χαρακτηριστικών αυτό οδήγησε σε περαιτέρω ανάλυση 66.799 ανθρώπων σε κάθε ομάδα.

Τόνισαν ότι ενώ αυτή η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση βοηθά να στηριχθούν ορισμένες από τις υπάρχουσες έρευνες στο θέμα.

Η μελέτη έδειξε σχέση αλλά χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Η μελέτη δεν αναφέρει τη δόση ή τη σύνθεση που λάμβαναν οι ασθενείς και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση στα αποτελέσματα όσον αφορά την τροποποίηση του κινδύνου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Ophthalmology.

Πηγές:
JAMA Ophthalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια