Ερευνητές ανακάλυψαν ότι αρχικές αλλαγές σε ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας μπορούν να οδηγήσουν σε τοπική απώλεια όρασης.

Η σημαντική εξέλιξη θα μπορούσε να ενισχύσει την αγωγή και παρακολούθηση της πάθησης στους ηλικιωμένους και να διευκολύνει τη δοκιμή νέων αγωγών.

Ερευνητές του UKB Eye Clinic και του  University of Bonn εξέτασαν ασθενείς με αρχική μορφή εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Εστίασαν στις αλλοιώσεις iRORA που είναι πολύ αρχικά ανατομικά σημάδια βλάβης του αμφιβληστροειδούς.

Οι ερευνητές  Julius Ameln, Dr. Marlene Saßmannshausen, και Dr. Leon von der Emde, χρησιμοποίησαν μικροπεριμετρική μέθοδο για να μετρήσουν την οπτική οξύτητα στις περιοχές του αμφιβληστροειδή που επηρεάστηκαν.

Αυτό αφορά τη μέτρηση της ευαισθησίας του αμφιβληστροειδούς στο φως για να εντοπιστούν βλάβες. Καθώς οι περιοχές που έχουν επηρεαστεί είναι μικρότερές από 250 μικρομέτρων οι συνήθεις κλινικές συσκευές φτάνουν στα όρια τους.

Ο Dr. Wolf Harmening, δήλωσε ότι με το εξελιγμένο εργαλείο AOSLO, που αναπτύχθηκε στο University of Bonn μπορεί να απεικονιστεί ο αμφιβληστροειδής  με μικροσκοπική ανάλυση και να επιτρέπει λειτουργική δοκιμή σε μικρές περιοχές μέχρι μεμονωμένους φωτοϋποδοχείς.

Tα αποτελέσματα ήταν σαφή. Η οπτική οξύτητα στις περιοχές των αλλοιώσεων μειώθηκαν αισθητά. Με τη συνήθη μέθοδο η απώλεια ήταν 7 μονάδες σε σύγκριση με περιοχή ελέγχου. Με τη μέθοδο ακριβείας AOSLO, η απώλεια ήταν 20 που αντιστοιχεί σε μείωση της ευαισθησίας στο φως κατά 100.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αλλοιώσεις iRORA ήδη έχουν σημαντική επίδραση στην όραση. Η αρχική βλάβη αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δείκτης για την καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και να την αντιμετωπίσει σε αρχικό στάδιο.

Η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και αυτές οι αρχικές αλλοιώσεις μπορεί να συμβάλουν σε τοπική αλλά σημαντική εξασθένηση της όρασης, δήλωσε ο Dr. Wolf Harmening. Αυτό τις καθιστά πιθανό δείκτη που μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης της πάθησης και της αντιμετώπισής της σε πιο αρχικό στάδιο.

Πηγές:
BMJ Open Ophthalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''
Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου
Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση του σκευάσματος «Ostex»