Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών φημολογείται ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας, με στόχο τη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων που υπάρχουν στην Ελλάδα σε άλλα κράτη στα οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ο σχετικός εμβολιασμός. Ενώ μέχρι πρότινος, αναφέρουν πηγές, για τα αδιάθετα εμβόλια αρμόδια ήταν η ηγεσία του ΕΟΦ, πρόσφατα τη διαχειριστική ευθύνη του θέματος ανέλαβε άλλος κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Υγείας.
Σημειώνεται ότι πριν ακόμη γίνει η μεταβίβαση αυτής της αρμοδιότητας, οι εκπρόσωποι των εταιρειών που τα διανέμουν, ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει με επιστολή τους να ζητήσουν από τις φαρμακαποθήκες ανά την Ελλάδα και με ορίζοντα ένα μήνα περίπου, να τους έχουν επιστρέψει τα αδιάθετα εμβόλια.
Κάποιοι εκτιμούν ότι η ποσότητα των αδιάθετων εμβολίων ανέρχεται στα 150.000 (αν και ορισμένοι την ανεβάζουν στα 200.000 τεμάχια). Γεγονός που, αν ισχύει, τότε είναι αυξημένη κατά 234% έναντι του 2019, όταν τότε οι επιστροφές υπολογίζονταν σε 15.000 περίπου.
Οι διαπραγματεύσεις για το 2021 βρίσκονται σε εξέλιξη
Το αργότερο μέχρι τον Μάιο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με τους παίκτες της αγοράς, θα ξέρουμε και την ποσότητα των εμβολίων που θα διατεθούν την περίοδο 2021-22. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι λένε ότι η ποσότητα που θα διατεθεί θα είναι από 3,6 έως 3,8 εκατ. δόσεις. Με εκτιμώμενη μέση τιμή ανά τεμάχιο τα 8,5 ευρώ, το κόστος των αντιγριπικών εμβολίων διαμορφώνεται στα 32 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει κατά πληροφορίες να υπολογιστεί και μία έκπτωση από μέρους των εταιρειών της τάξης του 5%.
Υπογραμμίζεται ότι συνολικά ο ετήσιος προϋπολογισμός για τα εμβόλια το 2020 ανήλθε στα 185.581.000 ευρώ. Από αυτά, τα αντιγριπικά αντιστοιχούν στο 18,5% ή αλλιώς στα 34.773.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο κονδύλι αφορά το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, που ήταν στα 54.512.000 ευρώ.
Επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης
Οι διαπραγματεύσεις, κατά πληροφορίες, με τους εκπροσώπους της θεραπευτικής κατηγορίας είχαν σταματήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά όπως μάθαμε, ξαναμπήκαν σε τροχιά την προηγούμενη εβδομάδα. Και μάλιστα, με 4ο παίκτη, ο οποίος είχε συνεισφέρει σε εμβόλια το 2019, όταν τότε είχαν καταγραφεί σημαντικές ελλείψεις σε αντιγριπικά εμβόλια.
Kαι πέρσι, η αγορά προχώρησε από τρεις παίκτες και συγκεκριμένα την Βιανέξ που κατά πληροφορίες την ελέγχει σε ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται ανάμεσα στη Viatris και τη Glaxo.
Στελέχη αναφέρουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης συναντήθηκε με την διοίκηση της WinMedica, προκειμένου να συμπεριληφθεί και το δικό της εμβόλιο τη νέα χρονιά.
Πώς προχώρησε πέρσι η συνταγογράφηση
Πηγές υποστηρίζουν, ότι από 1η Σεπτεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου είχαν συνταγογραφηθεί 3.541.885 εμβόλια, ενώ από 1/1/2021 μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα είχαν συνταγογραφηθεί ακόμα 40.000. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάποιοι από τους ασθενείς με καρδιαγγειακές ασθένειες ή διαβήτη που είχαν εμβολιαστεί στην αρχή της εμβολιαστικής περιόδου προχώρησαν και σε δεύτερο εμβολιασμό. Προστιθέμενα τα δύο προαναφερόμενα νούμερα, μας δίνουν συνολικά 3.581.885 εμβόλια, στα οποία αν συμπεριληφθούν και αυτά που εκτιμώνται ότι αγοράστηκαν out of pocket και χωρίς συνταγή και τα οποία υπολογίζονται σε ένα 7% (επί του 4,2 εκατ. που ήταν συνολικά), δηλαδή 290.000, φτάνουμε συνολικά στα 3.871.885 εμβόλια.
Στο τελευταίο νούμερο θα πρέπει να προστεθούν και άλλες 50.000 δόσεις που δόθηκαν δωρεάν από τις εταιρείες, εκ των οποίων οι 30.000 για τον εμβολιασμό των υγειονομικών και άλλες 15.000 για τον στρατό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαδικτυακός τζόγος και διαταραχή τυχερών παιχνιδιών
Καρδιακή προσβολή: Περισσότερες μεταγγίσεις συνδέονται με χαμηλότερη θνητότητα στο εξάμηνο σε ασθενείς με αναιμία [μελέτη]
Ποια μυρωδικά μπορούν να βοηθήσουν με το αδυνάτισμα