Θα απαγορεύεται η διενέργεια των self tests στα φαρμακεία. Αυτό συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου και του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολου Βαλτά.

Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο από την πλευρά των φαρμακοποιών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο κ. Βαλτάς έθεσε το θέμα της αδυναμίας διενέργειας των self tests στα φαρμακεία, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, η εμπλοκή των φαρμακείων στη διαδικασία, θα αύξανε σημαντικά την κίνηση μέσα σε αυτά.

Στα 50 τετραγωνικά μέτρα κάθε φαρμακείου, εξυπηρετούνται σήμερα 2 άτομα, τα οποία θα αυξάνονταν κατά 5 φορές, σε περίπτωση που ένα μέλος κάθε ελληνικής οικογένειας κατεύφεγε στο φαρμακείο μία φορά την εβδομάδα.

Θα δημιουργούνταν έτσι μεγάλες ουρές, ενώ οι φαρμακοποιοί θα απασχολούνταν περαιτέρω και μετά τη διάθεση του τεστ, προκειμένου να δώσουν πληροφορίες ή οδηγίες για τη δήλωση της θετικότητας.

Ο κ. Σκέρτσος έκανε δεκτές τις αιτιάσεις του ΠΦΣ και - όπως έγινε γνωστό - θα απαγορεύεται η διενέργεια των τεστ στα φαρμακεία, σε περίπτωση που αποφασιστεί η διάθεσή τους από αυτά.

Αμοιβή

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΠΦΣ, σύμφωνα με την οποία δεν τίθεται θέμα διενέργειας των τεστ στα φαρμακεία, έναντι αντιτίμου 2 ευρώ. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Η κατηγορηματική θέση του ΠΦΣ είναι ότι συζητάμε κάτω από πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, τη δωρεάν διάθεση στους πολίτες των self test, με την προϋπόθεση να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων μας και ταυτόχρονα να αποφευχθούν υγειονομικοί κίνδυνοι για τους πολίτες και το προσωπικό  μας.

Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση είναι να μην διενεργούνται τα self tests στα φαρμακεία, λόγω επιδημιολογικών ζητημάτων που προκύπτουν καθώς και κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία. Ως φαρμακοποιοί είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την υγεία των ασθενών που επισκέπτονται τα φαρμακεία και έχουν την ανάγκη της μέγιστης προστασίας

Επομένως, οποιαδήποτε αναφορά περί διενέργειας των self tests με οποιαδήποτε αποζημίωση μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και αποτελεί απαράβατο όρο για τη συμμετοχή μας στο εγχείρημα της διάθεσης των self test".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες
Εξαπατούν πολίτες στο όνομα του ΚΕΘΕΑ και του προβλήματος των ναρκωτικών