Το φθινόπωρο έχει μπει και φέρνει τα υπέροχα φρούτα και λαχανικά του. Είναι μία από τις πιο θρεπτικές εποχές, μιας και τα φρέσκα προϊόντα που θα βρούμε τώρα είναι όλα γεμάτα με πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά των τελευταίων χρόνων, καθώς τα οφέλη τους έχουν γίνει πολύ γνωστά, αλλά επίσης η γεύση και η υφή τους “χωράνε” σε πολλά πιάτα. Περίπου μισό φλιτζάνι γλυκοπατάτα περιέχει μόνο 80 θερμίδες και 486 mg καλίου, που είναι περίπου το 18% της ημερήσιας ανάγκης μας. Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που λειτουργεί ως ηλεκτρολύτης, διατηρώντας την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Η γλυκοπατάτα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν μόνο 28 θερμίδες, το 53% της ημερήσιας ανάγκης σας σε βιταμίνη C και το 91% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή πήξη του αίματος και στην πρόληψη της οστικής απώλειας όσο μεγαλώνουμε. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης. Τέλος, περιέχουν 2 γρ. φυτικών ινών ανά φλιτζάνι. Για να αναδείξετε πραγματικά τη γεύση τους, μην τα βράσετε· ψήστε τα με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι ή τα αγαπημένα σας μυρωδικά. Αγαπούν επίσης πολύ το σκόρδο και το λεμόνι.

Κολοκύθα

Είναι γλυκιά, αλλά δεν χρειάζεται να την κάνουμε αναγκαστικά κολοκυθόπιτα. Και αν βαριέστε τη σούπα βελουτέ (δεν έχει και τόσο κρύο ακόμα), δοκιμάστε να την ψήσετε με μια γερή δόση κόκκινου πιπεριού για να αντισταθμίσει τη γλυκύτητα. Ένα φλιτζάνι κολοκύθα έχει μόλις 83 θερμίδες, αλλά πρσοφέρει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α (περίπου το 46% της ημερήσιας ανάγκης μας). Η βιταμίνη Α παίζει ρόλο στη διατήρηση της καλής όρασης, στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, αλλά και στην προφύλαξη της υγείας του δέρματος.

Αχλάδια

Τα αχλάδια είναι από εκείνα τα συχνά παρεξηγημένα φρούτα. Παρ’ όλα αυτά, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κάλιο, ενώ περιέχουν μόνο ελάχιστα περισσότερες θερμίδες από τα μήλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αχλάδια όταν είναι πιο άγουρα σε σαλάτες για να δώσετε πιο τραγανή υφή, αλλά επίσης αποτελούν πολύ καλή προσθήκη σε smoothies λαχανικών, καθώς τα καλύπτουν γευστικά. Μην τα ξεφλουδίζετε για να πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες.

Μήλα

Το φθινόπωρο είναι η εποχή τους και αξίζει να τους δώσουμε προσοχή. Περιέχουν καλές ποσότητες φυτικών ινών στη φλούδα τους και είναι χαμηλά σε ζάχαρη. (Παρ’ όλα αυτά, τα πράσινα μήλα δεν είναι σημαντικά χαμηλότερα σε ζάχαρη από πιο γλυκές ποικιλίες, η μόνη διαφορά που μετράει είναι στη γεύση και την υφή.) Εκτός του ότι είναι από τα πλέον δημοφιλή φορητά σνακ, μπορείτε να πειραματιστείτε μαγειρεύοντάς τα με διαφορετικούς τρόπους για να αναδείξετε τη γεύση τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα