Ένας από τους βασικότερους παίκτες του λιανεμπορικού κλάδου, ακούγεται από χθες ότι έχει ενημερώσει τους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας για την πρόθεσή του να συνδράμει στην μάχη κατά του κορωνοϊού και ειδικότερα με τα self test. Αν και το όνομά του παίκτη μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ελληνική εταιρεία που δεν έχει καμία σχέση με το φάρμακο και η οποία έχει δείξει πολλάκις την κοινωνική της ευαισθησία προς κάθε κατεύθυνση. Πόσο τώρα, που ο αγώνας είναι εθνικός.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, ο παίκτης αυτός έχει ενημερώσει ότι μπορεί με τον στόλο των αυτοκινήτων που διαθέτει και την πανελλαδική παρουσία που αναπτύσσει να συμβάλλει στην ταχύτερη και ασφαλή διάθεση των self test από τις κεντρικές αποθήκες που διατηρεί το Υπουργείο στον Ταύρο προς τις αποθήκες των επτά υγειονομικών περιφερειών. Υπενθυμίζεται ότι είναι δύο στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη, μία στη Λάρισα, μία στη Πάτρα και μία στο Ηράκλειο Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι για την διανομή των self test από τις αποθήκες στα φαρμακεία  έχει δοθεί λύση στους αρμοδίους από τις Ιδιωτικές Φαρμακαποθήκες. Θυμίζουμε τη δήλωση της προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακεμπορικού Συλλόγου, Ειρήνη Μαρκάκη,  στο Iatronet:

"Oι ιδιώτες φαρμακέμποροι της Ελλάδας προσφέρονται και αναλαμβάνουν κατόπιν συζήτησης με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη τη δωρεάν παραλαβή από τις Υγειονομικές Περιφέρειες της Ελλάδας των γρήγορων τεστ και τη διανομή τους στα φαρμακεία της χώρας.

Επίσης, θα λαμβάνουμε τις προπαραγγελίες από τα φαρμακεία, θα ενημερώνεται η σχετική πλατφόρμα που θα υποδείξει το υπουργείο Υγείας, θα διανέμονται τα τεστ και θα επικαιροποιείται εν νέου η ενημέρωση στην πλατφόρμα. 'Ολη η διαδικασία θα πραγματοποιείται από εμάς με δελτίο αποστολής μηδενικής αξίας.

'Ηδη έχουμε δηλώσει την πρόθεση και την επιθυμία μας να συνδράμουμε δωρεάν με όλες μας τις δυνάμεις στον εθνικό αγώνα που δίνει η χώρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού".

Μετά τον διαγωνισμό τι αναμένουμε;

Όπως ήδη έχει γραφεί στον διαγωνισμό που διεξήγαγε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συμμετείχαν οι εταιρείες: Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.

Τελικά κατακυρώθηκε στις  Swiss Med,  Ξενοφών Γερμανός,  Roche,  Anats και  MARVIFARM. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι το νωρίτερο που μπορεί να εμφανιστούν τα self test  στα Φαρμακεία είναι η Δευτέρα 5/4/2021. Έως τότε πρέπει να υπογραφούν και οι σχετικές συμβάσεις συνεργασίας, ενώ λογικά θα έχουν ανακοινωθεί και οι προδιαγραφές των τεστ.

Οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι τα 10 εκατ. τεστ, θα έχουν εξαντληθεί σε 2 εβδομάδες εφόσον βεβαίως το εγχείρημα κριθεί από απόλυτη επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Απρίλιο και αρκετές μέρες πριν το Πάσχα θα έχουμε τη δεύτερη προκήρυξη.

Τι ακούγεται για τις προδιαγραφές

Oι 4 εταιρείες κατέβηκαν όχι με WondFo, αλλά με Joysbio (Κίνα). Το τελευταίο έχει CE για rapid test (όχι για self test), είναι στη λίστα του FIND, έχει διαμερισματοποιημένο buffer και κυκλοφορεί σε πολλαπλές συσκευασίες (από monotest μέχρι 20 τεμάχια). Όσον αφορά το τεστ της πέμπτης της Roche είναι SD Biosensor.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες
Εξαπατούν πολίτες στο όνομα του ΚΕΘΕΑ και του προβλήματος των ναρκωτικών