Οι σπόροι του σουσαμιού δεν είναι απλά κάτι που δίνει έξτρα γεύση στο ψωμί μας. Είναι μία σούπερ τροφή που αξίζει να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο στην κουζίνα μας. Και έχουμε δεκαπέντε ολόκληηρους λόγους για να σας πείσουμε.
Είναι καλή πηγή φυτικών ινών
Τρεις κουταλιές της σούπας με το (φαγώσιμο) κέλυφός τους, προσφέρουν 3,5 γραμμάρια ίνες, περίπου δηλαδή το 12% της ημερήσιας δόσης. Οι φυτικές ίνες διατηρούν το γαστρεντερικό μας σύστημα λειτουργικό και υγιές.
Μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση των σπόρων μπορεί να ελαττώσσει τις τιμές της κακής LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, που και οι δύο είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Τα καλά λιπαρά του σουσαμιού είναι σημαντικά περισσότερα από τα κορεσμένα, που ανέρχονται μόλις στο 15% της συνολικής περιεκτικότητας.
Είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης
Η μερίδα των τριών κουταλιών της σούπας, επίσης, προσφέρει 5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Οι αποφλοιωμένοι και ψημένοι σπόροι, έχουν περισσότερη, καθώς η διαδικασία μειώνει κάποιες ουσίες που δεν επιτρέπουν στο σώμα μας να απορροφήσει όλη την ποσότητα.
Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό, και οι σπόροι του σουσαμιού είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, που βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσής μας.
Μπορεί να ενισχύουν τα οστά
Αν προτιμήσετε μη αποφλοιωμένους, θα πάρετε και μια μικρή δόση ασβεστίου, που είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για την υγεία των οστών μας, ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Επίσης, όμως, περιέχουν μαγγάνιο και ψευδάργυρο.
Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Οι φλεγμονές στον οργανισμό, αν δεν αντιμετωπίζονται, οδηγούν σε διάφορες χρόνιες παθήσεις. Η τακτική κατανάλωση τροφών με αντιφλεγμονώδη δράση μπορεί να το αντιστρέψει αυτό.
Είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β
Και, ευτυχώς, τις βρίσκουμε άφθονες και στον σπόρο και στον φαγώσιμο φλοιό του. Αυτές οι βιταμίνες είναι η θειαμίνη (Β1), η νιασίνη (Β3) και η βιταμίνη Β6. Είναι απαραίτητες για πάρα πολλές διεργασίες του οργανισμού, αλλά πιο σημαντικές για την σωστή κυτταρική λειτουργία και τον μεταβολισμό μας.
Βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων
Ο οργανισμός μας χρειάζεται πολλά θρεπτικά συστατικά για να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια. Μερικά από αυτά είναι ο σίδηρος, ο χαλκός, καθώς και η βιταμίνη Β6 που προαναφέραμε.
Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Ο συνδυασμός χαμηλών υδατανθράκων, πολλής πρωτεΐνης και καλών λιπαρών συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ώστε να μην υπάρχουν ξαφνικές αυξομειώσεις.
Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά
Μελέτες και σε ζώα, αλλά και σε ανθρώπου, έχουν δείξει πως η κατανάλωση σουσαμιού ενισχύει την συνολική αντιοξειδωτική δραστηριότητα στο σώμα. Επιπλέον, ορισμένα συστατικά του σπόρου δημιουργούν μια μορφή βιταμίνης Ε που έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Ενισχύει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Ε, συμβάλλουν για να λειτουργεί καλύτερα και να βρίσκεται σε επιφυλακή το ανοσοποιητικό μας σύστημα - κάτι που όλοι χρειαζόμαστε στους καιρούς της πανδημίας.
Ανακουφίζει από τον πόνο της αρθρίτιδας στα γόνατα
Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για πόνο στις αρθρώσεις, και "χτυπά" πολύ περισσότερο στα γόνατα. Η αντιφλεγμονώδης δράση του σουσαμιού μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα.
Μπορεί να ενισχύει την υγεία του θυρεοειδούς
Επειδή οι σπόροι σουσαμιού είναι καλή πηγή σεληνίου, είναι καλή ιδέα να υπάρχουν στην διατροφή μας. Το σελήνιο βρίσκεται στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στον οργανισμό στον θυρεοειδή αδένα, και παίζει ρόλο στη δημιουργία ορμόνης θυρεοειδούς.
Μπορεί να ισορροπήσει τις ορμόνες κατά την εμμηνόπαυση
Το σουσάμι περιέχει φυτο-οιστρογόνα, φυτικές ουσίες που είναι παρόμοιες με την ορμόνη των ανθρώπων. Στις γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση και αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα επίπεδα ορμονών τους, η κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να βοηθήσει.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού
Το σουσάμι είναι τέλεια προσθήκη σε πάρα πολλά πιάτα, από σαλάτες μέχρι ψητά λαχανικά, σούπες αλλά και δημητριακά, πιάτα ασιατικής προέλευσης και smoothies φρούτων. Επίσης, μπορούμε να το λιώσουμε στο μπλέντερ για να φτιάξουμε ταχίνι.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Bιοδείκτες