Το ψυχοκοινωνικό στρες –που προκύπτει από δυσκολία στην αντιμετώπιση απαιτητικού περιβάλλοντος- μπορεί ενδεχομένως να θέτει τη γυναίκα σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αναφέρει νέα έρευνα του Drexel University.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η επίδραση του εργασιακού και κοινωνικού βάρους στις γυναίκες είναι ισχυρό διπλό χτύπημα.

Εργασιακό και κοινωνικό στρες συνδυαστικά, συσχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 21%.

H έρευνα αποκάλυψε ότι πολύ στρεσογόνα γεγονότα, όπως το διαζύγιο, καθώς και κοινωνικό βάρος, συνδέονταν το καθένα με 12% και 9% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αντίστοιχα.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από δείγμα 80.825 γυναικών μετά την εμμηνόπαυση.

Μελετήθηκε η επίδραση του ψυχοκοινωνικού στρες από την εργασία, στρεσογόνα γεγονότα και κοινωνικό βάρος μέσω συνέντευξης. Σχεδόν 5% των γυναικών εμφάνισαν στεφανιαία νόσο σε διάστημα των 14 ετών.

Μετά από προσαρμογές, τα γεγονότα υψηλού στρες συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 12% και το υψηλό στρες από κοινωνικούς παράγοντες συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο  κατά 9%. Το στρες από την εργασία ανεξάρτητο, δεν συνδεόταν με αυτόν το κίνδυνο.

Η πανδημία COVID-19 υπογράμμισε το συνεχιζόμενο στρες για τις γυναίκες που προσπαθούν να εξισορροπήσουν στρεσογόνους παράγοντες από την εργασία και κοινωνικούς.

H έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές