Ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν έως τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου σε νεαρότερη ηλικία σε σχέση με ενήλικες στην Ευρώπη, ακόμα και πριν την πανδημία, έδειξε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Το  2017, περισσότεροι από 400,000 επιπλέον θάνατοι –δηλαδή πάνω από αυτό που θα αναμενόταν σε ένα φυσιολογικό έτος- συνέβησαν στις ΗΠΑ (αύξηση 78% από τους  226.000 που αναφέρθηκαν το  2000).

Άνθρωποι 25 έως 54 ετών αποτελούσαν το 40% αυτών των επιπλέον θανάτων.

Για κάθε επιπλέον θάνατο στην Ευρώπη το 2017, υπήρξαν μεταξύ 1,5 και 3,5 επιπλέον θάνατοι στις ΗΠΑ σε κάθε ηλιακή ομάδα μικρότερη των 80 ετών.

Οι διαφορές στα ποσοστά θνησιμότητας είναι ιδιαίτερα εμφανείς στις ηλικίες 20 έως 34, με τους τριαντάχρονους στις ΗΠΑ να έχουν επιπλέον θανάτους, με ποσοστό 3 φορές υψηλότερο από αυτό στην Ευρώπη.

Συνολικά οι επιπλέον θάνατοι οδήγησαν σε περισσότερα από 13 εκατομμύρια χρόνια απώλειας ζωής σε σύγκριση με το φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής, με όσους είχαν ηλικία 25 έως 54 να είναι οι μισοί.

Ο Samuel H. Preston, δήλωσε ότι η έλλειψη καθολικής πρόσβασης σε καλή περίθαλψη συμβάλλλει στο πρόβλημα, αλλά οι κύριοι παράγοντες είναι συμπεριφοράς. Φαρμακευτικές δηλητηριάσεις και παχυσαρκία.

Πάνω από το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι -κάτι που αποτελεί κίνδυνο για προβλήματα υγείας και λγότερα χρόνια ζωής.

Οι ερευνητές συνέκριναν ποσοστά θνησιμότητας στις ΗΠΑ με τα συνδυασμένα ποσοστά στη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και Ουαλία.

Συνδυαστικά, ο πληθυσμός των 6 κρατών είναι παρόμοιος με αυτόν των ΗΠΑ (330 εκατομμύρια άνθρωποι).

Το 2017, το επιπλέον ποσοστό θνησιμότητας στης ΗΠΑ αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο αριθμό θανάτων – 400.000 – και χαμένα χρόνια ζωής (13 εκατομμύρια) – σε σχέση με αυτά που συνδέονταν με την COVID-19 το 2020.

Πέρσι στις ΗΠΑ περίπου 380.000 άνθρωποι πέθαναν από COVID-19 και χάθηκαν  4,4 εκατομμύρια χρόνια ζωής συγκριτικά με το προσδόκιμο ζωής.

Σχεδόν 450.000 άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοιο στις 6 περιοχές της Ευρώπης που περιλήφθησαν στην ανάλυση το 2020 σύμφωνα με το  Johns Hopkins University.

Πηγαίνοντας προς το  2020, το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ ήταν τα 78 χρόνια αλλά ο κορωνοιός αναμένεται να οδηγήσει το νούμερο σε πτώση κατά περίπου ένα χρόνο.

Οι επιπλέον θάνατοι στης ΗΠΑ είναι εμφανείς τον 21ο αιώνα, αλλά ο αριθμός έχει αυξηθεί απότομα, δήλωσε ο Preston. Το χάσμα φαίνεται να επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: 'Ερευνα για αυτοκτονικές σκέψεις από φάρμακα για φαλάκρα - προστάτη
20ο Μεσογειακό Συνέδριο Νεότητας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου Ατλάντις
Πώς ενισχύονται μεταξύ τους τα καρκινικά κύτταρα του μαστού