Το μελάνωμα είναι ο καρκίνος των μελανοκυττάρων. Είναι ένα νόσημα το οποίο έχει, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, έναν παράγοντα ανάπτυξης 1/75 και δεν αφορά μόνο το δέρμα αλλά και μεταστάσεις σε περιφερικούς ή απομακρυσμένους λεμφαδένες αλλά και στους πνεύμονες, το ήπαρ, ενώ προσβάλλει και το νευρικό κεντρικό σύστημα.
Τα παραπάνω, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Απόστολος Λασκαράκης - Ογκολόγος - Παθολόγος MD, MSc Διευθυντής του Ογκολογικό Τμήματος στο Iατρικό Κέντρο Αθηνών και Ειδ. Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος, μιλώντας στην ημερίδα του iatronet.gr για την ψωρίαση και το μελάνωμα, η οποία διεξήχθη στις 10 Απριλίου 2021.
Γρήγορη εξέλιξη
«Συνήθως μιλάμε για βλάβες που είναι πάνω από 6 χιλιοστά και που εξελίσσονται γρήγορα. Το μελάνωμα είναι ανομοιογενές και καμία φορά το χρώμα του τείνει προς το μπλε», τόνισε ο κ. Λασκαράκης.
Όταν το σημάδι μεγαλώνει γρήγορα, θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό.
Την αρχική διάγνωση την κάνει δερματολόγος. Είναι ο κακοήθης όγκος με την μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών στους άνδρες και το δεύτερο αντίστοιχα μετά τον καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες.
Το μελάνωμα είναι ένας από τους όγκους με το μεγαλύτερο μεταλλαξιογόνο φορτίο.
Αιτίες πρόκλησης μελανώματος
Παράγοντες κινδύνου, όπως είπε ο ογκολόγος, είναι η εντατική διαλείπουσα έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μέσω έκθεσης στον ήλιο, τα παιδικά εγκαύματα στην παιδική ηλικία, η κληρονομικότητα, η ανοσοκαταστολή και το ατομικό ιστορικό μελανώματος.
Η ανάπτυξη των νέων περιπτώσεων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι αυξητική, ενώ οι θάνατοι έχουν τα τελευταία χρόνια πτωτική τάση που οφείλεται στην πρώιμη διάγνωση του μελανώματος σε αρχικά στάδια αλλά και στις θεραπευτικές εξελίξεις που έχουν επιτευχθεί.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, η νόσος διαγιγνώσκεται συνήθως σε πιο αρχικό στάδιο (84%), όταν έχει ήδη δώσει μεταστάσεις σε περιφερικούς λεμφαδένες (10%), ενώ το μεταστατικό μελάνωμα είναι γύρω στο 4-5%.
Στατιστικά στοιχεία επιβίωσης – Ο ρόλος του δερματολόγου
Στην διάγνωση σε αρχικό στάδιο το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης αγγίζει το 95%, στην μετάσταση σε περιφερικούς λεμφαδένες το 63%, ενώ όταν έχει δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις φτάνει μόλις στο 22%.
Στην πρώιμη διάγνωση βασικό ρόλο παίζει ο δερματολόγος που με την κλινική εξέταση και δερματοσκόπηση. Σημαντική επίσης είναι και η ψηφιακή χαρτογράφηση των σπίλων αλλά και η ολική φωτογράφηση του σώματος.
Το μελάνωμα μπορεί να δώσει παντού μεταστάσεις, όπως εγκεφαλικές μεταστάσεις, στην κεφαλή και τον τράχηλο, μεταστάσεις σε υποδόριες βλάβες στην κοιλιά
Θεραπεία
Εις ότι αφορά, τέλος, την θεραπεία «έχουμε περάσει από την μονοχειρουργική αντιμετώπιση και την χημειοθεραπεία στην ανοσοθεραπεία και την στοχευτική θεραπεία (κατανόηση της μοριακής βιολογίας της νόσου)», υπογράμμισε ο κ. Λασκαράκης.
Με την στοχευτική θεραπεία εκεί που ένας ασθενής είχε λίγους μήνες ζωής, η επιβίωση μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5 έτη.
Τα φάρμακα αυτά πάντως έχουν τοξικότητα και ηπατική τοξικότητα και θα πρέπει ο γιατρός που τα χορηγεί να είναι έμπειρος.
Δεν είναι μεγάλο πάντως συνολικά το ποσοστό των ασθενών που διακόπτουν την ανοσοθεραπεία.
Η ημερίδα του iatronet.gr έγινε με την υποστήριξη των συλλόγων «Καλυψώ» και «Άγγιγμα Ζωής».
Xορηγοί της ημερίδας ήταν οι εταιρείες Bristol Meyers Squibb και ΒΙΑΝΕΧ Α.Ε
Πληροφορίες για την ημερίδα https://www.iatronet.gr/vimata-asthenon/
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
Συναντήσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ στην Κύπρο
‘’Πλημμύρισε’’ παιδικά χαμόγελα το Γ.Ν. Παπαγεωργίου