Στη σύσταση μιας ομάδας επιστημόνων που θα απασχοληθούν με την καταπολέμηση των ιών προχώρησε η  κυβέρνηση της Αγγλίας. Ο στόχος της ομάδας είναι να βρει τουλάχιστον δύο φάρμακα (χάπια ή κάψουλες) μέχρι το φθινόπωρο, τα οποία θα μπορούν άνθρωποι που νοσούν με κορωνοϊό να πάρουν στο σπίτι τους, αποτρέποντας αφενός την περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας τους και αφετέρου περιορίζοντας τον χρόνο αποκατάστασης.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα εξετάζει μερικά φάρμακα που ήδη έχουν δείξει ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Dexamethasone

Το φάρμακο, το οποίο είναι περίπου 60 ετών, χορηγείται σε χαμηλές δόσεις και είναι πλέον η πιο συνηθισμένη θεραπεία για τους πιο άρρωστους ασθενείς. Είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το οποίο μπορεί να μειώσει την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε σοβαρές περιπτώσεις ως απόκριση στον κορωνοϊό. Η χρήση του θεωρείται ότι έχει σώσει περίπου ένα εκατομμύριο ζωές παγκοσμίως.

Tocilizumab

Όπως η δεξαμεθαζόνη, και αυτό είναι αντιφλεγμονώδες. Το αντίσωμα που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας χορηγείται με ένεση για τον αποκλεισμό της φλεγμονώδους πρωτεΐνης IL-6. Τον Φεβρουάριο, η δοκιμή Recovery δημοσίευσε τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι το φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο θανάτου σε νοσοκομειακούς ασθενείς. Το Tocilizumab μείωσε επίσης τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο και σε όσους χορηγήθηκε ήταν λιγότερο πιθανό να καταλήξουν σε υποστήριξη με οξυγόνο.  Αυτό είναι ένα άλλο επανασχεδιασμένο φάρμακο, και χορηγείται ενδοφλεβίως στο νοσοκομείο. Δεν έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς που νοσούν σε πρώιμο στάδιο.

Budesonide

Το φάρμακο για το άσθμα, που εισπνέεται δύο φορές την ημέρα, είναι η πρώτη θεραπεία που είχε καλά αποτελέσματα σε μια δοκιμή σε ηλικιωμένος που νοσούσαν με κορωνοϊό αλλά βρίσκονταν στο σπίτι. Η δοκιμή Principle, που βασίστηκε επίσης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διαπίστωσε ότι μείωσε τη διάρκεια της ασθένειας σε άτομα άνω των 65 ή άνω των 50 ετών με υποκείμενες καταστάσεις υγείας, κατά μέσο όρο εντός τριών ημερών. Είναι ευρέως διαθέσιμο και φθηνό και τώρα δίνεται κατά περίπτωση σε ασθενείς από τους γιατρούς.

Favipiravir

Αυτό είναι ένα αντιικό φάρμακο, παρά ένα αντιφλεγμονώδες, που σημαίνει ότι έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του ιού σε πρώιμο στάδιο, προτού προκαλέσει οποιαδήποτε φλεγμονή. Το Favipiravir είναι το πρώτο αντιικό φάρμακο που περιλαμβάνεται στη δοκιμή Principle σε ανθρώπους που νοσούν στα σπίτια τους. Έχει λάβει άδεια στην Ιαπωνία από το 2014 για τη θεραπεία της γρίπης. Μελέτες  έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει και κατά του κορωνοϊού

Remdesivir

Αυτό το αντιικό έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Σιγκαπούρη και έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και την Αυστραλία για χρήση σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα. Είναι ακριβό, παρασκευασμένο από την αμερικανική εταιρεία Gilead Sciences, αρχικά για την ηπατίτιδα C. Στη συνέχεια, επανατοποθετήθηκε για τον Έμπολα. Υπήρξε αμφιλεγόμενο στην πανδημία, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  διαπίστωσε ότι είχε πολύ μικρή επίδραση στη θνησιμότητα και συνιστά στις χώρες να μην το χρησιμοποιούν.

Πλάσμα αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει

Πρόκειται για πλάσμα που περιέχει αντισώματα έναντι του ιού που συλλέγονται από άτομα που έχουν αναρρώσει από την Covid-19. Αν και αυτού του είδους το πλάσμα έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία άλλων ασθενειών, οι περισσότεροι ειδικοί εξακολουθούν να λένε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ως προς το πόσο καλά λειτουργεί και σε ποιους ασθενείς. Οι δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έδειξαν κανένα γενικό όφελος για τα άτομα που βρίσκονται στο νοσοκομείο, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν το πλάσμα βοηθά ορισμένες άλλες ομάδες, όπως αυτές με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μητσοτάκης: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι ωφελούμενοι, στο πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού 
Πολύ υψηλός ο «θερμικός κίνδυνος» στην Αθήνα
Φωτοευαισθησία: Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση