Η κλινική δοκιμή, που ονομάζεται Solidarity και συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), θα δοκιμάσει τρία φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή, μια προσέγγιση που έχει ήδη δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19.

Και τα τρία φάρμακα επιλέχθηκαν προσεκτικά λέει ο John-Arne Røttingen, επιστημονικός διευθυντής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας τονίζοντας ότι "Χρειάζεται να μελετήσουμε φάρμακα που μπορούμε να παραδώσουμε σε μια ευρεία ομάδα χωρών".

Όταν ο ΠΟΥ ξεκίνησε την μελέτη τον Μάρτιο του 2020, αυτή επικεντρώθηκε στα αντιικά φάρμακα. Μέχρι τον Οκτώβριο,  είχαν εγγραφεί περισσότεροι από 11.000 συμμετέχοντες που νοσηλεύονταν με COVID-19 σε 30 χώρες. Αρχικά η μελέτη διαπίστωσε, ότι κανένα από τα φάρμακα που δοκίμασε (remdesivir, ιντερφερόνη, φάρμακο ελονοσίας υδροξυχλωροκίνη και συνδυασμός φαρμάκων HIV που ονομάζονται lopinavir και ritonavir) δεν έσωσε ζωές ή μείωσε τη διαμονή στο νοσοκομείο .

"Κανένα από τα αντιικά δεν έχει δείξει ισχυρά αποτελέσματα σε νοσηλευόμενους ασθενείς", λέει ο Røttingen, ωστόσο θα μπορούσαν να έχουν αποτελέσματα σε πιο πρώιμο στάδιο νόσησης από τον ιό. .

Ρύθμιση ανοσολογικών αντιδράσεων

Καθώς οι ιογενείς λοιμώξεις εξελίσσονται, οι ανοσολογικές αντιδράσεις του ίδιου του σώματος μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, καταστρέφοντας τον υγιή ιστό στην προσπάθεια θανάτωσης των μολυσμένων κυττάρων. Τον Ιούνιο του 2020, μια μεγάλη μελέτη που ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ονομασία RECOVERY διαπίστωσε ότι το ανοσοκατασταλτικό στεροειδές σκεύασμα της δεξαμεθαζόνης μείωσε τους θανάτους μεταξύ εκείνων που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη ή λάμβαναν οξυγόνο λόγω της λοίμωξης τους από Κορωνοϊό .

Και μια μεγάλη διεθνής δοκιμή που ονομάζεται REMAP-CAP διαπίστωσε ότι φάρμακα που μπλοκάρουν μια βασική ανοσοποιητική πρωτεΐνη - τον υποδοχέα ιντερλευκίνης-6 (IL-6) - μπορούν να μειώσουν τους θανάτους μεταξύ εκείνων που είναι σοβαρά άρρωστοι με τη COVID-19 .

Ένα από τα φάρμακα που θα εξεταστούν είναι το infliximab, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αποκλείει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκου άλφα (TNF-α), η οποία απελευθερώνεται από τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται μακροφάγοι και προάγει τη φλεγμονή.

Μια δεύτερη θεραπεία στη δοκιμή είναι ένα φάρμακο για τον καρκίνο που ονομάζεται imatinib. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα στοχεύσει τόσο τον Κορωνοϊό όσο και τη φλεγμονή, εμποδίζοντας την ιική διείσδυση στα ανθρώπινα κύτταρα και μειώνοντας τη δραστηριότητα των προφλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες.

Τέλος, θα δοκιμαστεί και το artesunate, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας με πιθανά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Κάθε ένα από αυτά τα φάρμακα θα δοθεί παράλληλα με την τυπική φροντίδα, η οποία σε πολλές περιοχές περιλαμβάνει δεξαμεθαζόνη, λέει ο Røttingen.

Το REMAP-CAP σχεδιάζει επίσης να δοκιμάσει το imatinib, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της διαρροής υγρών στα αιμοφόρα αγγεία που περιβάλλουν τους πνεύμονες, λέει ο Gordon. Η δοκιμή θα δοκιμάσει επίσης ένα διαφορετικό φάρμακο που στοχεύει τον TNF-α, καθώς και ένα φάρμακο που ονομάζεται namilumab που μπλοκάρει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GM-CSF και που θα μπορούσε να μειώσει τη δραστηριότητα της κυτοκίνης.

Πηγές:
https://www.nature.com/articles/d41586-021-01090-z

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μητσοτάκης: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι ωφελούμενοι, στο πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού 
Πολύ υψηλός ο «θερμικός κίνδυνος» στην Αθήνα
Φωτοευαισθησία: Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση