Στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί στις 28-30 Μαΐου 2021 το «6Ο Συνέδριο γονιμότητας και στειρότητας», που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Γονιμότητας και Στειρότητας. Όπως αναφέρεται και στον τίτλο του Συνεδρίου πρόκειται περί Πανελλήνιου Συνεδρίου και κατά συνέπεια απευθύνεται στους Έλληνες Συναδέλφους που ασχολούνται με το γνωστικό αντικείμενο της Αναπαραγωγής, δηλαδή σε Μαιευτήρες-Γυναικολόγους, Ενδοκρινολόγους, Ουρολόγους, Βιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό που στελεχώνει τις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Το Συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές εξειδικευμένοι στην Αναπαραγωγή από το Βέλγιο, Γερμανία και Αυστραλία.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεώργιος Πάντος, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Α.Π.Θ., Διευθυντής Τμήματος Ενδοσκοπικής Χειρουργικής στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας, αυτό το έτος σηματοδοτεί 30 χρόνια από την εφαρμογή της πρωτοποριακής μεθόδου της ενδοωαριακής έγχυσης σπερματοζωαρίου (ICSI), η οποία άνοιξε νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Η μέθοδος αυτή ανακαλύφθηκε και εφαρμόσθηκε αρχικά στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (AZ-VUB), από τους Καθηγητές Andre Van Steirteghem και Paul Devroey, οι οποίοι είναι επίσημοι προσκεκλημένοι στο Συνέδριο και θα κάνουν μία ιστορική αναδρομή και παρουσίαση των νεότερων δεδομένων από την ανάπτυξη των παιδιών που γεννήθηκαν με τη μέθοδο αυτή στην εναρκτήριο τελετή του Συνεδρίου. Επίσης θα παρουσιασθούν νεότερα δεδομένα αναφορικά με το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση, σχήματα διέγερσης των ωοθηκών για βελτιστοποίηση της ωοθηκικής απάντησης και μείωση του συνδρόμου υπερδιέγερσης και θα αναλυθεί διεξοδικά ο σημαντικός ρόλος του ενδομητρίου στην επίτευξη κύησης μετά εξωσωματική γονιμοποίηση και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την υποδεκτικότητά του. Θα αναφερθούν τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με την κατάψυξη ωαρίων-εμβρύων, θα τονισθεί ο ρόλος της ενδοσκοπικής χειρουργικής στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και θα αναλυθούν διεξοδικά νομικά θέματα που άπτονται της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τέλος, στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν με Στρογγύλες Τράπεζες η Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η Πανελλήνια Ένωση Κλινικών Εμβρυολόγων που θα αναπτύξουν τα νεότερα δεδομένα στο αντικείμενό τους, ενώ θα υπάρχουν δορυφορικά Συμπόσια και δορυφορικές διαλέξεις καθώς και Πρακτικό Σεμινάριο Υστεροσκόπησης σε προπλάσματα.
Στη χώρα μας έχει υπολογισθεί ότι ένα στα πέντε ζευγάρια (ποσοστό 20%) αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται σήμερα από τη μετάθεση κυρίως για οικονομικούς-κοινωνικούς λόγους του χρόνου επίτευξης κύησης, με αποτέλεσμα ενώ μέχρι το 2010 διενεργούνταν περίπου 15.000 κύκλοι εξωσωματικής ετησίως, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά περίπου 40%.
Όπως ανέφερε ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Πάντος, η πανδημία της Covid-19 με τις πολυποίκιλες επιπτώσεις έχει μειώσει όχι μόνο τον αριθμό των κύκλων εξωσωματικής αλλά και των κυήσεων μετά αυτόματη σύλληψη.
Και εδώ είναι κομβικής σημασίας ο ρόλος της Πολιτείας για τη διαμόρφωση μίας εθνικής στρατηγικής για την μείωση της υπογεννητικότητας με ουσιαστική στήριξη στα υπογόνιμα ζευγάρια. Εξ άλλου, η αλματώδης πρόοδος στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με την αποτελεσματική εφαρμογή μεθόδων αντιμετώπισης της γυναικείας και ανδρικής υπογονιμότητας, τη θεαματική βελτίωση των μεθόδων κατάψυξης που έχουν σαν αποτέλεσμα ποσοστά κύησης εφάμιλλα της εμβρυομεταφοράς σε διεγερμένους κύκλους, την δυνατότητα προεμφυτευτικού ελέγχου και όλα αυτά σε συνδυασμό με το εξαιρετικό επιστημονικό και στελεχιακό δυναμικό των κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τον άριστο τεχνολογικό εξοπλισμό και ενός φιλελεύθερου και προοδευτικού νομικού πλαισίου, που καθιστούν τη χώρα μας πρωτοπόρο στην εφαρμογή των διαφόρων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και επίλυσης προβλημάτων υπογονιμότητας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεώργιος Πάντος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
Συναντήσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ στην Κύπρο
‘’Πλημμύρισε’’ παιδικά χαμόγελα το Γ.Ν. Παπαγεωργίου