Η παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για πολλά προβλήματα, αλλά ένα από αυτά που αναφέρονται λιγότερο συχνά είναι τα προβλήματα με γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Όταν είστε έγκυος, η παχυσαρκία μπορεί να κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη.
Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία την εγκυμοσύνη σας;
Η ύπαρξη παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνοδεύεται από υψηλότερο κίνδυνο για διάφορες επιπλοκές, όπως:
- Διαβήτης κύησης
- Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση κύησης)
- Προεκλαμψία
- Άπνοια ύπνου
- Ανάγκη για τοκετό με καισαρική τομή
- Πρόωρο τοκετό
- Αποβολή
Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει περισσότερο την καθημερινότητά σας, προκαλώντας περισσότερους πόνους στις αρθρώσεις και κόπωση. Και πάλι, όμως, δεν πρόκειται αποκλειστικά για το βάρος· η παχυσαρκία μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στην καρδιά, τα νεφρά, τους πνεύμονες, το ήπαρ και άλλα όργανα.
Η εγκυμοσύνη μπορεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το σύστημά σας. Το σώμα σας πρέπει να κουράζεται περισσότερο για να υποστηρίξει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, και ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι το σώμα σας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία του. Αυτό είναι λογικό να δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Μπορείτε να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη, αρκεί να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα.
Ποια είναι η κατάλληλη διαχείριση της παχυσαρκίας κατά την εγκυμοσύνη;
Αρχικά, η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος. Η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική και υγιής. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο στόχος δεν πρέπει να είναι ο περιορισμός ή η απώλεια βάρους. Περισσότερο από ποτέ είναι η στιγμή για να κάνετε σωστές επιλογές και να δημιουργήσετε υγιεινές συνήθειες. Για παράδειγμα, η κατανάλωση περιττών θερμίδων από χυμούς ή ζαχαρούχα ροφήματα με καφέ δεν θα σας βοηθήσει να είστε υγιής για το μωρό σας.
Αντί να σκεφτείτε με όρους απώλειας βάρους ή δίαιτας, σκεφτείτε με όρους υγείας. Φροντίστε τα γεύματά σας να έχουν άφθονη πρωτεΐνη από υγιεινές πηγές, όπως στήθος κοτόπουλο και όσπρια. Το σώμα σας χρειάζεται όλα τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να πάρει όσο το έμβρυο μεγαλώνει, και η ιδέα μιας δίαιτας θα μπορούσε να του στερήσει απαραίτητα στοιχεία για την σωστή του ανάπτυξη. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, που δεν θα ωφελήσουν ούτε την δική σας υγεία, ούτε του μωρού σας.
Τέλος, προσπαθήστε να ενσωματώσετε λίγη γυμναστική στο πρόγραμμά σας. Η επιπλέον κίνηση μέσα στην ημέραθα σας βοηθήσει και να διατηρήσετε το βάρος σας χωρίς απότομες αλλαγές, αλλά επίσης θα ενισχύσει τις δυνάμεις του οργανισμού, ώστε να μην καταπονείται τόσο πολύ από τις φυσικές διαδικασίες της εγκυμοσύνης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η εγχείρηση θα μπορούσε να μην είναι αναγκαία σε ορισμένους καρκίνους μαστού αρχικού σταδίου [μελέτη]
Καρκίνος μαστού: Συρρίκνωση μαστών μετά από θεραπεία διατήρησης του μαστού [μελέτη]
Πρόσκληση σε πολίτες να ενταχθούν στο εθελοντικό δυναμικό των Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ