"Οι νέοι εργαζόμενοι, οι μαθητές και οι φοιτητές έμειναν μακριά από τη δουλειά και το σχολείο τους, για να δώσουν προτεραιότητα στους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν. Πρέπει, τώρα, και εκείνοι να απαντήσουν με την αλληλεγγύη που τούς έδειξε η ελληνική κοινωνία, κάνοντας το εμβόλιο".

Με τα λόγια αυτά σχολιάζει στο Iatronet την εικόνα των εμβολιασμών στη χώρα μας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Θεωρεί πως το 35% των ατόμων άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, αποτελούν ένα σοβαρό και πολυδιάστατο πρόβλημα και σημειώνει:

"Από τη μία, κινδυνεύουν περισσότερο εάν νοσήσουν από CoViD-19 και από την άλλη εμφανίζονται ασυνεπείς απέναντι στην απαράμιλλη αλληλεγγύη που τούς έδειξε η ελληνική κοινωνία, δίνοντάς τους προτεραιότητα στον εμβολιασμό".

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, ουδέποτε είχαμε ξεχωρίσει στο παρελθόν τους ανθρώπους με βάση ηλικιακά κριτήρια:

"Επί τόσους μήνες, οι μαθητές έμειναν μακριά από τις σχολικές τάξεις, οι φοιτητές από τα Πανεπιστήμια και οι νέοι εργαζόμενοι μακριά από τα μεροκάματα. Οι άνθρωποι άνω των 60 έχουν κοινωνικό καθήκον να εμβολιαστούν. Το οφείλουν στον εαυτό τους, στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους".

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ επισημαίνει πως η σχέση πιθανής βλάβης - ωφέλειας από τον εμβολιασμό στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι απειροελάχιστος: "Μπαίνουν αρκετά μηδενικά πριν από την υποδιαστολή. Η απόφαση για εμβολιασμό, δηλαδή, είναι συντριπτικά υπέρ τους".

Παιδιά

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του στον εμβολιασμό των παιδιών: "Στην περίπτωση που δεν πετύχουμε ως χώρα ποσοστά εμβολιασμού 70% ή 80%, θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για εμβολιασμό των παιδιών, που αποτελεί ένα επώδυνο θέμα", αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος, για να σημειώσει:

"Για όσα έχουν προβλήματα υγείας, το θέμα είναι πιο απλό. Πώς θα μιλήσουμε, όμως, για τον εμβολιασμό υγιών παιδιών 13 ετών; Πώς θα καταλάβουμε την ανάγκη εμβολιασμού τους, όταν ο κίνδυνος να νοσήσουν είναι εξαιρετικά χαμηλός";

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπογραμμίζει πως η χώρα μας πρέπει να να "πρασινίσει" σε σχέση με τη διασπορά του ιού και για έναν ακόμη λόγο: για το καλό του Τουρισμού, της Οικονομίας και στο τέλος της τσέπης όλων μας:

Όπως αναφέρει, καλό είναι να μη φτάσουμε σε ένα σημείο, που θα κοιτάμε ο ένας τον άλλον και θα αναρωτιόμαστε "τι κάναμε";

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πομφολυγώδης επιδερμόλυση - Καινοτόμος θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε Έλληνες ασθενείς
Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς: Νέα κυβερνητική κοροϊδία για τον προσωπικό γιατρό
Σημαντική συμμετοχή ΕΚΠΑ στο 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Πολλαπλούν Μυέλωμα