Το καλοκαίρι μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για άτομα με ψωρίαση. Το καθημερινό "κρυφτό" με το δέρμα μας, που είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους, γίνεται πιο δύσκολο από ποτέ. Επειδή, πραγματικά... μακριά μανίκια με τόση ζέστη; Ανυπόφορο!
Και τα μακριά μανίκια είναι ένα μόνο από τα προβλήματα. Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να αποφεύγουν τα μέρη με πολύ κόσμο, το καλοκαίρι να ψάχνουν να βρουν ερημικές παραλίες ή και να νιώθουν άβολα να βγουν έξω, επειδή η πάθησή τους βρίσκεται σε έξαρση ή έχει παραμεληθεί.
Τα σωματικά συμπτώματα της ψωρίασης δεν είναι αναγκαστικά έντονα, αλλά μπορούν να γίνουν εξαντλητικά. Ο ερεθισμός και η φαγούρα στο δέρμα, αλλά και η συχνή απολέπιση μπορούν να γίνουν ενοχλητικές παύσεις στην ροή της ημέρας μας. Επιπλέον, είναι αρκετά πιθανό να επηρεαστεί η ποιότητα του ύπνου στις περιόδους που υπάρχει έξαρση των συμπτωμάτων.
Για να μιλήσουμε με νούμερα, υπολογίζεται ότι περίπου το 2-3% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει ψωρίαση. Το φύλο, η φυλή και η ηλικία δεν παίζουν ρόλο, αν και συναντάται κυρίως σε ενήλικες στην ηλικία των 20-35 ετών. Επίσης, για να μιλήσουμε ξανά με νούμερα, οι ασθενείς με ψωρίαση αντιμετωπίζουν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε (και να υπενθυμίζουμε μέχρι να γίνει γενική γνώση) είναι πως η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Δεν μπορούμε να την κολλήσουμε και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με τη σωματική επαφή. Δυστυχώς, ακόμα και με όλο και περισσότερους ανθρώπους να γνωρίζουν αυτή την πληροφορία, η ζωή για τους ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσκολη από ψυχολογική άποψη.
Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα, η ψωρίαση δεν επηρεάζει μόνο το σώμα, αλλά και τη συναισθηματική και κοινωνική ζωή του ατόμου. Σε πολλούς ανθρώπους υπάρχουν αισθήματα αμηχανίας για την πάθηση και προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να καλύψουν το δέρμα τους και να κρατήσουν την ψωρίασή τους κρυφή.
Όσοι ζουν τη ζωή τους με ψωρίαση, μαθαίνουν πάντα να προσέχουν και να μην αφήνονται, ενώ υιοθετούν συνήθειες που δημιούργησαν για να προστατευτούν, οι οποίες όμως τους περιορίζουν, εγκλωβίζουν, δεν τους αφήνουν στην ουσία να είναι ο πραγματικός τους εαυτός. Παίζουν κρυφτό με την ασθένεια, γιατί ενώ έχουν δοκιμάσει τόσες λύσεις, δεν βλέπουν αποτέλεσμα. Χωρίς να υπολογίζουμε το πόσο κουραστική (αλλά και πανάκριβη, κάποιες φορές) μπορεί να γίνει αυτή η συνεχής αναζήτηση για μια καλύτερη, πιο εναλλακτική, πιο άγνωστη, πιο ελπιδοφόρα θεραπεία.
Το ζήτημα είναι, πως αυτό το κρυφτό επιδεινώνει την κατάσταση. Το περισσότερο στρες σημαίνει περισσότερες φλεγμονές στον οργανισμό, που σημαίνει χειρότερες εξάρσεις συμπτωμάτων για την ψωρίαση. Και αυτό δεν σταματά εκεί. Μακροπρόθεσμα, οι ασθενείς με ψωρίαση βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλέον παθήσεις όπως η παχυσαρκία και η καρδιοπάθεια - στις οποίες το στρες είναι επίσης παράγοντας κινδύνου. Είναι ένας φαύλος κύκλος που χρειάζεται να σπάσει.
Τα καλά νέα είναι, πως η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί! Το να σταματήσετε οι ίδιοι να νιώθετε άβολα για την πάθησή σας μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είστε αβοήθητοι ή μόνοι. Μιλήστε άμεσα στον γιατρό σας για το ποια θα μπορούσε να είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για εσάς, για να πείτε και εσείς #ΦτουΞελευθερία.
Για να κερδίσουμε το παιχνίδι με την ψωρίαση και να σταματήσουμε να κρυβόμαστε, πρέπει να επιμείνουμε έως το τέλος. Η λύση ευτυχώς υπάρχει, και βρίσκεται μπροστά μας!
Πηγές:
Guardian
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Κίνα εντόπισε το νέο στέλεχος της mpox σε 5 ασθενείς
Σούπες που θα βοηθήσουν με το κρυολόγημα
Μακροζωία: Η καλή φόρμα μετρά περισσότερο από το σωματικό βάρος [μελέτη]