Επειδή τώρα τελευταία είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας του πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοιού και επειδή πολλά λέγονται και ακούγονται για την προσκόμισή του που θα επιτρέψει στους εμβολιασμένους τα ταξίδια, καλό είναι ναέχουμε μια αρχική εικόνα του τι είναι αυτό το πιστοποιητικό, αν εμποδίζει τους μη εμβολιασμένους και αν αποτελεί πραγματικά το διαβατήριο για όλους εκείνους το έχουν κάνει.

Οι συζητήσεις για το εν λόγω πιστοποιητικό είναι πολλές και συχνά ο κόσμος μπερδεύεται και έχει πολλές απορίες.

Ας δούμε λοιπόν τι λέει η ίδια η ΕΕ για το πιστοποιητικό αυτό, και αν πραγματικά λειτουργεί ως ανασταλτικός πράγοντας για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. 

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, λοιπόν, όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση η Κομισιόν, επιτρέπει σε όλους τους Ευρωπαίους να ταξιδεύουν με ασφάλεια στην ΕΕ και στο εξωτερικό, για εργασία ή για διακοπές.

Η Κομισιόν υπέβαλε νομοθετική πρόταση για ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, η οποία παρέχει αποδείξεις ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έχει λάβει αρνητικό αποτέλεσμα από διενεργούμενο τεστ ή έχει αναρρώσει από Covid-19.

Στόχος του πιστοποιητικού είναι να διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Περιλαμβάνει μόνο ένα ελάχιστο, όπως αναφέρεται, σύνολο πληροφοριών για την επιβεβαίωση της κατάστασης εμβολιασμού, δοκιμής ή αποκατάστασης του χρήστη. Το πιστοποιητικό είναι δωρεάν και δίνεται ως κωδικός QR είτε ψηφιακά είτε σε χαρτί.

Ο κωδικός QR περιέχει ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του πιστοποιητικού από παραποίηση.

Όταν το πιστοποιητικό είναι επιλεγμένο, σαρώνεται ο κωδικός QR και επαληθεύεται η υπογραφή. Η Κομισιόν, όπως αναφέρει, έχει δημιουργήσει μια σχετική πύλη για να διασφαλίσει ότι όλες οι υπογραφές πιστοποιητικών μπορούν να επαληθευτούν σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του πιστοποιητικού δεν διέρχονται ούτε δημοσιοποιούνται σε καμία περίπτωση από την πύλη.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές παρερμηνείες σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, που κυμαίνονται από θεωρίες συνωμοσίας έως παραπληροφόρηση σχετικά με κατά τα άλλα εύλογες ανησυχίες και ερωτήματα.

Ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι ότι το πιστοποιητικό θα χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό των ταξιδιών για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά αυτό είναι ψευδές.

Μία από τις βασικές αρχές του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ είναι η απαγόρευση των διακρίσεων: τα κράτη μέλη που απαιτούν απόδειξη εμβολιασμού υποχρεούνται να αποδέχονται, υπό τις ίδιες συνθήκες, αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή πιστοποιητικό ανάνηψης από covid-19. Το πιστοποιητικό δεν προσθέτει περαιτέρω περιορισμούς ή απαγορεύει τα ταξίδια. Αντίθετα, διευκολύνει μόνο τα ταξίδια εντός της ΕΕ.

Τέλος όπως επισημαίνεται ρητά, το πιο σημαντικό είναι ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι ένα προσωρινό μέτρο. Η Κομισιόν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, θα αναστείλει το μέτρο αυτό μόλις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώσει ότι η πανδημία COVID-19 έχει τελειώσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση βελτίωσε άμεσα την κίνηση των χεριών μετά από εγκεφαλικό [μελέτη]
Νέο Κέντρο Κβαντικής Επιστήμης & Τεχνολογιών ιδρύεται στο ΙΤΕ
Γιαγιά γέννησε το εγγόνι της στο Ηράκλειο