Η Κομισιόν ανανέωσε τη δέσμευσή της να επικαιροποιήσει τους κανόνες για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, εγκρίνοντας το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία για την περίοδο 2021-2027.

Η νέα αυτή στρατηγική επικεντρώνεται σε τρεις εγκάρσιους στόχους:

  • διαχείριση των αλλαγών που επιφέρουν οι πράσινες, ψηφιακές και δημογραφικές αλλαγές,
  • αλλαγές στο παραδοσιακό εργασιακό περιβάλλον
  • βελτίωση της πρόληψης ατυχημάτων και νόσων και την αύξηση της ετοιμότητας για ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις.

Μείωση εργατικών ατυχημάτων στην ΕΕ

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί πρόοδος. Συγκεκριμένα, τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην ΕΕ μειώθηκαν κατά περίπου 70 % από το 1994 έως το 2018.

Παρόλη την εν λόγω πρόοδο, το 2018 στην ΕΕ-27 συνέβησαν πάνω από 3.000 θανατηφόρα ατυχήματα και 3,1 εκατομμύρια μη θανατηφόρα ατυχήματα. Περισσότεροι από 200 000 εργαζόμενοι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από νόσους που συνδέονται με την εργασία.

Το επικαιροποιημένο πλαίσιο θα συμβάλει στην κινητοποίηση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων γύρω από κοινές προτεραιότητες για την προστασία των εργαζομένων. Οι δράσεις του θα συμβάλουν επίσης στη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ παράλληλα θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, ώστε να καταστούν πιο παραγωγικές, ανταγωνιστικές και βιώσιμες.

Υγιεινοί χώροι και εργασιακό περιβάλλον

Κατά την κοινωνική σύνοδο κορυφής του Πόρτο στις 7 Μαΐου 2021, όλοι οι εταίροι ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση του πυλώνα και για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη. Δεσμεύτηκαν να «στηρίξουν τον θεμιτό και βιώσιμο ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά», μεταξύ άλλων μέσω «υγιεινών χώρων και περιβαλλόντων εργασίας».

Το προηγούμενο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία για την περίοδο 2014-2020 επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόληψη των νόσων που συνδέονται με την εργασία, στην αντιμετώπιση της δημογραφικής αλλαγής και στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Στα βασικά επιτεύγματα περιλαμβάνονται τρεις διαδοχικές επικαιροποιήσεις της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες και οι κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) και τα διαδικτυακά εργαλεία για τους εργοδότες, μεταξύ άλλων σχετικά με την COVID-19.

Το νέο πλαίσιο αντλεί στοιχεία από ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων μερών. Περιλαμβάνει έκθεση του EU-OSHA σχετικά με τις εθνικές στρατηγικές για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, εκθέσεις, συστάσεις και ακροάσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διάφορα συμπεράσματα του Συμβουλίου, ανταλλαγές με κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μια δημόσια διαβούλευση, καθώς και τη γνώμη της συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια και την υγεία στον χώρο εργασίας (ACSH) και της επιτροπής ανώτερων επιθεωρητών εργασίας (SLIC).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση βελτίωσε άμεσα την κίνηση των χεριών μετά από εγκεφαλικό [μελέτη]
Νέο Κέντρο Κβαντικής Επιστήμης & Τεχνολογιών ιδρύεται στο ΙΤΕ
Γιαγιά γέννησε το εγγόνι της στο Ηράκλειο