"Δεν ανησυχώ πολύ με τη Δέλτα μετάλλαξη. Θεωρώ ότι έχει δοθεί περισσότερη έμφαση από όση χρειάζεται. Η αύξηση που βλέπουμε σε διάφορες περιοχές, συνδυάζεται περισσότερο με τοπικές επιδημίες, παρά με μία τεράστια αύξηση της μεταδοτικότητας, όπως παρουσιάζεται. Είναι λίγο πιο μεταδοτική, αλλά όχι τόσο πολύ, όσο εμφανίζεται".

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας την Τετάρτη σε διαδικτυακή εκδήλωση της Βιοϊατρικής, με θέμα "Προς τη μετά-covid εποχή, με νέα διαγνωστικά εργαλεία".

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στον εμβολιασμό και στις καιρικές συνθήκες, που ευνοούν εμάς και εμποδίζουν τον ιό.

Προειδοποίησε, ωστόσο, πως υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουν τα πράγματα και να υποχωρήσει ο ρυθμός εμβολιασμού. Διευκρίνισε πως απαιτείται προσοχή και με την άρση των άλλων μέτρων προστασίας.

Για την ανοσία αγέλης τόνισε πως δεν αρκούν τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Απαιτείται ομοιόμορφα κατανεμημένο ποσοστό και όχι συσσωρευμένο σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Εμβολιασμός παιδιών

Ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό ομάδων, οι οποίες δεν μετέχουν με υψηλά ποσοστά, όπως μειονότητες (εθνικές και άλλες), άτομα με χαμηλά εισοδήματα και μορφωτικό επίπεδο και τα παιδιά, που αποτελούν το 20% του πληθυσμού.

Ειδικά για τα παιδιά, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να παραμείνουν ανεμβολίαστα και να συνωστιστούν στις σχολικές αίθουσες. Όπως είπε, έχουν ήδη περάσει μία δύσκολη χρονιά και δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν περισσότερο. "Θα πρέπει να συζητηθεί γρήγορα το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών, από τα 12 και πάνω, όπως γίνεται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες", σημείωσε ο καθηγητής.

Ανέδειξε τη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας πως αυτός πρέπει να αποτελεί τη βασική συζήτηση.

Κυτταρική ανοσία

Την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η κυτταρική ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού. Όπως εξήγησε η Βασιλική Πιτυρίγκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, επιστημονική σύμβουλος της Βιοϊατρικής.

Όπως είπε, ο έλεγχος αντισωμάτων δεν αποτυπώνει τη συνολική ανοσολογική απόκριση του οργανισμού απέναντι στον ιό. Η κυτταρική ανοσία σχετίζεται με την ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία διατηρούν ανοσολογική μνήμη. Η μνήμη αυτή επιτρέπει μια ταχύτερη και ισχυρότερη απόκριση (προστατευτική ανοσία) του οργανισμού μας σε μια επόμενη συνάντηση με τον ίδιο ιό.

"Αρκετές μελέτες δείχνουν πως κυτταρική ανοσία αναπτύσσει έως 60% των ασυμπτωματικών φορέων και έως 85% των ασθενών που εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα, ακόμη και χωρίς παρουσία αντισωμάτων", τόνισε κ. Πιτυρίγκα.

Η Ασημίνα Χιωνά, διδάκτωρ Βιοχημείας - Μοριακής Βιολογίας και Business Development Manager στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου, αναφέρθηκε στα τεστ PRS, λέγοντας πως επιτρέπoυν την εκτεταμένη διερεύνηση του ανθρώπινου DNA, εστιάζοντας στη συμβολή των γενετικών πολυμορφισμών στην προδιάθεση και ανάπτυξη 7 χρόνιων ασθενειών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αμφίδρομη η σχέση πτώσεων και άνοιας στους ηλικιωμένους [μελέτη]
Ενημερωτική δράση για την υπογονιμότητα στην Αστυπάλαια
Η CSL Behring παρουσιάζει την εκστρατεία ''Οδύσσεια'' και ρίχνει φως στο κληρονομικό αγγειοοίδημα