Μεγάλη αύξηση συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκε την εβδομάδα από 28 Ιουνίου - 4 Ιουλίου 2021 στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η πολύ μεγάλη αύξηση στην Αττική, το Ηράκλειο, και το Ρέθυμνο, οι τελευταίες λόγω και των πολλών περιστατικών της μετάλλαξης Δέλτα.

Μεγάλη μείωση του ιικού φορτίου εντούτοις παρατηρείται στη Λάρισα και σχετικά μικρή στο Βόλο.  

Αυτό προκύπτει από τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία βασίστηκε σε μετρήσεις από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα το εν λόγω χρονικό διάτημα, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 21-27 Ιουνίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα τριών από τις έντεκα (3/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (+47%), στην Περιφέρεια Αττικής (+65%) και στο Ηράκλειο (+171%).

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στο Βόλο (-1%) και στη Θεσσαλονίκη (+3%), ενώ πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-36%) και στα Χανιά, όπου η μείωση όμως δεν είναι αξιολογήσιμη λόγω του χαμηλού ιικού φορτίου.

Στην Πάτρα και στην Ξάνθη, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Στην Αλεξανδρούπολη και στα Ιωάννινα το ιικό φορτίο παρέμεινε χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

 Ποσοστιαία μεταβολή του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΠΟΛΗ ΠΟΣΟΣΤΟ
Αττική +65%
Θεσσαλονίκη +3%
Λάρισα -36%
Βόλος -1%
Ηράκλειο Κρήτης +171%
Χανιά Μείωση - χαμηλό φορτίο 
Ρέθυμνο +47%
Πάτρα Πολύ χαμηλό φορτίο - κάτω από το όριο ποσοστικοποίησης 
Ξάνθη Πολύ χαμηλό φορτίο - κάτω από το όριο ποσοστικοποίησης
Ιωάννινα Πολύ χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο φορτίο
Αλεξανδρούπολη  Πολύ χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο φορτίο

 

Φίλ.Ζάχ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αντιπαράθεση Δούκα - Γεωργιάδη για την κατάσταση στα νοσοκομεία
Συναισθηματική υγεία: Τι είναι και πώς θα τη βελτιώσουμε
Οπισθοπεριτοναїκοί όγκοι: Ποια είναι η θεραπεία εκλογής