Η πανδημία της καρδιακής ανεπάρκειας αποτελεί μέρος της καθημερινότητας της διεθνούς ιατρικής κοινότητας αφού εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως αναζητούν θεραπεία, συνιστώντας μια σοβαρή ιατρική αλλά και κοινωνικο-οικονομική πρόκληση στα συστήματα υγείας. Η προχωρημένου βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί έκφραση βαριάς μορφής καρδιακής ανεπάρκειας, έχει δυσμενή πρόγνωση (δυσμενέστερη από τις περισσότερες και σοβαρότερες μορφές καρκίνου) και απαιτεί σύμπλοκη διαχείριση.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, από την ίδρυση του, έχει ως βασική του αποστολή την αντιμετώπιση ασθενών με προχωρημένου βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια, προσφέροντας ως τελικές θεραπείες τη μεταμόσχευση καρδιάς και τη μηχανική υποβοήθηση της κυκλοφορίας με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η πολύχρονη εμπειρία του ΩΚΚ και οι προοπτικές για τους ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν στο 1ο Συνέδριο της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας & Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με θέμα: «Καρδιά σε Προχωρημένη Ανεπάρκεια: Σύγχρονες Θεραπευτικές Δράσεις–Προοπτικές» που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Ιουλίου 2021 στην Αθήνα. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας και Υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Σταμάτης Αδαμόπουλος: «Το Συνέδριο φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά το Ωνάσειο με μεγάλα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας με απώτερο στόχο την συνεργασία και τη βέλτιστη διαχείριση των ασθενών με προχωρημένου βαθμού Καρδιακή Ανεπάρκεια στη χώρα μας».

Τα τελευταία 20 έτη έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές και εντυπωσιακές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της προχωρημένου βαθμού καρδιακής ανεπάρκειας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιβίωσης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο παρέχει υψηλού επιπέδου θεραπείες σε αυτή την βαρέως πάσχουσα κατηγορία ασθενών, των οποίων ο αριθμός βαίνει συνεχώς αυξανόμενος. Ο κ. Αδαμόπουλος αναφερόμενος στους δείκτες επιβίωσης ανέφερε: «Η επιβίωση στο Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς στο Ωνάσειο αγγίζει το 90% στον πρώτο χρόνο και 70% στα 10 χρόνια μετά τη μεταμόσχευση, επιβίωση εφάμιλλη μεγάλων μεταμοσχευτικών κέντρων Ευρώπης και ΗΠΑ. Αντίστοιχα, η επιβίωση των ασθενών του Προγράμματός μας με Συστήματα Μηχανικής Υποστήριξης είναι, επίσης, εφάμιλλη της επιβίωσης που δημοσιεύει η μεγάλη Αμερικανική καταγραφή INTERMACS ανερχόμενη σε περίπου 80-85% τον πρώτο χρόνο με συσκευές υποστήριξης της αριστεράς κοιλίας (LVAD)».

Η μηχανική υποστήριξη «τεχνητή καρδιά» αποτελεί την πλέον ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογικά θεραπευτική παρέμβαση στην καρδιολογία σήμερα με την άμεση προοπτική τα επόμενα λίγα χρόνια της πλήρως εμφυτεύσιμης «τεχνητής καρδιάς», η οποία αναμένεται να προσφέρει προσδόκιμο επιβίωσης που δεν θα υπολείπεται του μέσου όρου επιβίωσης που προσφέρει η μεταμόσχευση καρδιάς.

Παράλληλα, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο αναπτύσσει, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρωτοποριακό σύστημα τηλε-παρακολούθησης των ασθενών με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, των ασθενών με μηχανική υποστήριξη καθώς και των μεταμοσχευμένων ασθενών του στοχεύοντας στην έγκαιρη διαπίστωση απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών, στη μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και, εν τέλει, σε μικρότερο κόστος για το σύστημα υγείας.

Η διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου εκ μέρους της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας & Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου «Καρδιά σε Προχωρημένη Ανεπάρκεια: Σύγχρονες Θεραπευτικές Δράσεις–Προοπτικές» φιλοδοξεί να παρουσιάσει στο ευρύτερο καρδιολογικό κοινό και ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν στον ελληνικό χώρο για τους ασθενείς με προχωρημένου βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια με έμφαση στις ραγδαίες εξελίξεις στη φαρμακευτική, “ηλεκτρική” και επεμβατική θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, στα τεχνολογικά επιτεύγματα προσωρινής και μόνιμης μηχανικής υποστήριξης στην καρδιογενή καταπληξία και στο προχωρημένο στάδιο του συνδρόμου, στις καινοτόμες τεχνικές στην απεικόνιση, στις νέες μεθόδους προστασίας του οργάνου, ανοσοκαταστολής και ανίχνευσης των απορρίψεων, στην αύξηση των συνδυασμένων μεταμοσχεύσεων καρδιάς με άλλα όργανα, στον κομβικό ρόλο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, στην αδήριτη ανάγκη για αύξηση της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας και στην ευαίσθητη διαχείριση του τελικού σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας. Όλη αυτή η προσπάθεια αποκτά ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία εν αναμονή της δημιουργίας του εμβληματικού Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο αναμένεται να δώσει νέα, μεγάλη πνοή στις μεταμοσχεύσεις και στη διαχείριση των ασθενών με προχωρημένου βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια.

Το Συνέδριο «Καρδιά σε Προχωρημένη Ανεπάρκεια: Σύγχρονες Θεραπευτικές Δράσεις–Προοπτικές» θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Ιουλίου 2021 στο ξενοδοχείο Divani-Caravel, Αθήνα.

Συμμετοχή: Δωρεάν Εγγραφή

Πληροφορίες-Εγγραφές: www.tmg.gr , 210 68 27 405

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: Greek Health Tourism Forum στην καρδιά της Νέας Υόρκης
Νεκρό 10χρονο παιδί στο "Γ. Γεννηματάς" Θεσσαλονίκης - Είχε υποστεί ανακοπή
Παρουσιάζεται το βιβλίο ''Θ. Δρίτσας. Συνομιλίες με πρόσωπα της υγείας''