Μικτές τάσεις, κιαταγράφηκαν στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου, στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των 9 απο τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Οι καθαρά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+65%) όπου η αύξηση συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα, στα Χανιά (+106%), στην Αλεξανδρούπολη (+141%) και στον Βόλο (+218%). Η συγκέντρωση ιικού φορτίου στα Χανιά χαρακτηρίζεται μέτρια.

Οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Περιφέρεια Αττικής (+12%), στο Ηράκλειο (+19%) και στη Λάρισα (+25%).

Σταθερό παρέμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη (+5%). Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, καταγράφηκε αξιοσημείωτη μείωση του ιικού φορτίου την Κυριακή, σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες.

Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Ξάνθη, η οποία όμως δεν αξιολογείται ποσοτικά σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών και οριακά ανιχνεύσιμων επιπέδων του ιικού φορτίου τότε.

Πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 12 περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο (-36%), στα Ιωάννινα (-38%) και στο Ρέθυμνο (-63%). Παρά τη μείωση, οι τιμές του ιικού φορτίου του Ρεθύμνου εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται σχετικά υψηλές.

 Ποσοστιαία μεταβολή μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΠΟΛΗ ΠΟΣΟΣΤΟ
Αττική +12 %
Θεσσαλονίκη +5% 
Λάρισα  +25%
Βόλος +218% 
Ηράκλειο Κρήτης +19% 
Χανιά +106% 
Ρέθυμνο -63% 
Πάτρα -36%% 
Ξάνθη Σημαντική αύξηση
Ιωάννινα  -38% 
Αλεξανδρούπολη  +141% 
Άγιος Νικόλαος -36%% 

Πηγές:
ΕΟΔΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί παραμένει χαμηλή η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα
Νίκος Πλατανησιώτης: Όσο προστατεύουμε την καρδιά μας, τόσο κερδίζουμε ζωή
Κύστεις παγκρέατος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε