Είναι γνωστό ότι η διατροφή με πολλά λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για καρδιοπάθεια, αλλά ερευνητές πιστεύουν ότι κατανοούν τώρα τη διαδικασία πίσω από τη σχέση.

Τέτοια διατροφή διαταράσσει τη βιολογία των τοιχωμάτων του εντέρου και τα βακτήρια που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής παράγοντας μια ουσία που ενώ εμπλέκεται στη διαδικασία της πέψης μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιοπάθειας, αναφέρει έρευνα στο Science.

Πειράματα σε ζώα ανακάλυψαν ότι το έντερο και το μικροβίωμα παίζουν σημαντικό ρόλο, σημείωσε η ερευνήτρια Mariana Byndloss.

Η νέα έρευνα αποκάλυψε πως η διατροφή και η παχυσαρκία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, επηρεάζοντας τη σχέση μεταξύ των εντέρων κα των μικροβίων που ζουν σε αυτό.

Για την έρευνα, επιστήμονες εξέτασαν αν η παχυσαρκία επηρεάζει τη σχέση, σε πειραματόζωα.

Ανακάλυψαν ότι διατροφή με πολλά λιπαρά προκαλεί φλεγμονή και βλάπτει τα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου βλάπτοντας τη λειτουργία των μιτοχονδρίων.

Η βλάβη στη λειτουργία των μιτοχονδρίων οδηγεί τα εντερικά κύτταρα να παράγουν περισσότερο οξυγόνο και νιτρικό άλας, σημείωσαν οι ερευνητές.

Αυτή η διαδικασία με τη σειρά της, διεγείρει την ανάπτυξη βλαβερών μικροβίων όπως το E. coli, και ενισχύει την παραγωγή βακτηρίων ενός μεταβολίτη που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη ή TMA.
Tο ήπαρ  μετατρέπει το TMA σε  TMAO, που έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη αρτηριοσκλήρυνσης.

Ένα φάρμακο (μεσαλαζίνη), που εγκρίθηκε για την αγωγή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου αποκατέστησε τη λειτουργία των επιθηλιακών κυττάρων του εντέρου και περιόρισε την αύξηση των TMAO στα πειραματόζωα.

Η χρήση του φαρμάκου σε συνδυασμό με προβιοτικά μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του εντερικού περιβάλλοντος και να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Πηγές:
Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών