Στα 6 παραρτήματα χρονίως πασχόντων και ατόμων με αναπηρία και τις 9 συνολικά δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εργάζονται συνολικά 540 άτομα, εκ των οποίων δεν έχουν εμβολιαστεί οι 42 (ποσοστό 7,8%). Οι τελευταίοι έχουν τη δυνατότητα εντός της ημέρας να καταθέσουν αίτηση εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους, η οποία θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Κέντρου, Βίκη Νάκου (φωτογραφία), όσοι δεν καταθέσουν αίτηση θα τεθούν άμεσα από αύριο το πρωί σε καθεστώς αναστολής εργασίας, όπως ορίζει ο νόμος. Για όσους υποβάλλουν αίτηση εξαίρεσης, θα υπάρξει αναμονή ως τη Δευτέρα, 23 Αυγούστου, όταν θα βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης των αιτήσεων από την ΥΠΕ. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις του ΦΕΚ και οι αιτήσεις τους εγκριθούν θα συνεχίσουν να εργάζονται στις υπηρεσίες τους. Για όσους υπάρξει απόρριψη, θα δοθεί μια ακόμη προθεσμία για τον εμβολιασμό τους. Αν κλείσουν ραντεβού και κάνουν την πρώτη δόση θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους. Οι υπόλοιποι θα τεθούν επίσης σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 11 το πρωί, λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, είχαν κατατεθεί μόλις 3 αιτήσεις εξαίρεσης.

"Όλη αυτή τη χρονιά, με όλη την προσπάθεια που κάναμε, υπό τις πολύ δύσκολες συγκυρίες, κατορθώσαμε να έχουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό ανεμβολίαστων", ανέφερε η κ. Νάκου, η οποία κάλεσε και τους τελευταίους που έχουν επιφυλάξεις να το αποφασίσουν έστω και την ύστατη ώρα. "Αυτό που πρέπει να μείνει είναι η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, η προστασία της ασφάλειας και της υγείας όλων μας και κυρίως των ανθρώπων που υπηρετούμε, των ευάλωτων και αδύναμων συμπολιτών μας στις δομές χρονίως πασχόντων και ατόμων με αναπηρία. Καλώ τους εργαζόμενους οι οποίοι το σκέφτονται να εμβολιαστούν. Ήδη, το ποσοστό έχει μειωθεί πάρα πολύ τις τελευταίες δέκα μέρες γιατί οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη", είπε.

Η αναπλήρωση

Αναφορικά με τα κενά που θα αφήσουν στις υπηρεσίες οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή και τη δυνατότητα αναπλήρωσής τους, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας ανέφερε πως έχουν προβλεφθεί fast track διαδικασίες, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των δομών, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν ενισχυθεί σημαντικά σε έμψυχο δυναμικό. "Παρά το γεγονός ότι είχαμε την ενδυνάμωση των υπηρεσιών μας από τους 76 εργαζόμενους που ήρθαν στην περίοδο του COVID, δηλαδή την αύξηση κατά περίπου 30% της δύναμης των κέντρων, η διοίκηση και εγώ προσωπικά προχωρήσαμε στην πρωτοβουλία της προκήρυξης 96 επικουρικών θέσεων που έγινε τον Ιανουάριο. Οπότε θα έχουμε ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μας και όπου υπάρξει κάποιο μικρό φαντάζομαι πρόβλημα θα αντικατασταθούν όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος".

Σημειώνεται πως στο Παράρτημα Χρονίως Πασχόντων "Άγιος Παντελεήμων", τη μεγαλύτερη από τις 6 δομές, υπήρξε μεγάλη συρροή τον περασμένο Νοέμβριο, με συνολικά 60 κρούσματα και την απώλεια μιας εργαζόμενης. Όπως είπε η κ. Νάκου, από την εποχή του εμβολιασμού τα κρούσματα έχουν μηδενιστεί.

Υπενθυμίζεται πως, ήδη, από την Δευτέρα, έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας 11 από τους 55 εργαζόμενους στο Γηροκομείο Βόλου, οι οποίοι επέμειναν στην απόφασή τους να μην εμβολιαστούν. Η διοίκηση της δομής έχει ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων για την αναπλήρωσή τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φθινοπωρινές αλλεργίες: Συμβουλές για να αποφύγουμε τις αλλεργικές αντιδράσεις
Πώς μας βοηθά η πρωτεΐνη να χτίσουμε μυϊκή μάζα
ECDC: Τι άλλαξε φέτος με τις ιώσεις του αναπνευστικού και τι αναμένεται