Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορωνοϊού από πλήρως εμβολιασμένα άτομα, ανέφερε την Πέμπτη το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση, που έγινε στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής υπογράμμισε πως - αν και τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά - δεν είναι τέλεια: "Έτσι είναι πάντα η κατάσταση με τα φάρμακα και ιδιαίτερα με τα εμβόλια και μπορεί να προκληθούν λοιμώξεις, συνήθως ήπιες, και σε πλήρως εμβολιασμένους".

Σαν αποτέλεσμα, παρά το ότι η πιθανότητα να νοσήσουν είναι πολύ μικρή, η μεγάλη αύξηση του αριθμού τους μπορεί να οδηγήσει και σε νόσο και άρα και μετάδοση στην ομάδα αυτή. Αυτό οφείλεται στην παρουσία του Δέλτα στελέχους, το οποίο έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και κάποιου βαθμού μικρή ανοσιακή διαφυγή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σε πολλές χώρες, μπορεί να αποτελέσει οδηγό στην παρούσα ταχεία και εκτεταμένη επικράτηση της Δέλτα επιδημίας και να συντελέσει και στην εμφάνιση και άλλων παραλλαγών.

Όπως ανέφερε, η ευρύτερη δυνατή και σε παγκόσμιο επίπεδο εμβολιαστική κάλυψη, αποτελεί αυτή τη στιγμή το κύριο εργαλείο που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα για την οριστική και ολιστική αντιμετώπιση της πανδημίας.

"Σε αυτή τη φάση της πανδημίας και ενώ ακόμα χτίζεται το αναγκαίο ποσοστό ανοσίας, κυρίως μέσω του εμβολιασμού, και μέχρι να έχουμε ένα αναγκαίο για το επικρατούν στέλεχος ποσοστό ανοσίας που μπορεί να φτάνει και πάνω από 80% - 85%, πρέπει αυστηρά να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας", τόνισε ο κ. Γώγος.

Μέτρα

Έδωσε έμφαση κυρίως στη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε περιπτώσεις συνωστισμού, για να προλάβουμε τη μετάδοση και να ελέγξουμε και τη διασπορά και την επέκταση της πανδημίας.

Ανέδειξε, τον ρόλο των εμβολίων, επισημαίνοντας πως φαίνεται να παίζουν κεντρικό ρόλο, τόσο στην πρόληψη εμφάνισης σοβαρής νόσου για το άτομο που νοσεί, όσο και τον έλεγχο της πανδημίας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Πρόσθεσε, δε, τη σημασία του εμβολιασμού για την πρόληψη στην κοινότητα και εμφάνισης νέων και ίσως δυσκολότερων μεταλλάξεων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φθινοπωρινές αλλεργίες: Συμβουλές για να αποφύγουμε τις αλλεργικές αντιδράσεις
Πώς μας βοηθά η πρωτεΐνη να χτίσουμε μυϊκή μάζα
ECDC: Τι άλλαξε φέτος με τις ιώσεις του αναπνευστικού και τι αναμένεται