Κατά 65% μικρότερες είναι οι πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό οι εμβολιασμένοι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη ενημέρωση με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός αποτελεί την πιο σοβαρή μέθοδο προστασίας από τη σοβαρή νόσηση.

Η τρίτη δόση αφορά άτομα τα οποία παραμένουν ευάλωτα στη λοίμωξη και αποσκοπεί στην αναπλήρωση των αντισωμάτων που χάνονται με την πάροδο του χρόνου.

Σε αυτούς, περιλαμβάνονται και άτομα που εργάζονται ή διαβιούν σε χώρους με αυξημένη έκθεση στον ιό.

Την περασμένη Τρίτη - είπε - συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η η Επιτροπή Αντιμετώπισης των Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, με στόχο την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα της χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου.

Αποφάσισαν πως η τρίτη δόση θα είναι με εμβόλια mRNA, η οποία θα χορηγείται 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως:

  • 'Ατομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.
  • Ασθενείς με καρκίνο υπό αγωγή.
  • Άτομα με καρκίνο συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
  • Ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Για την κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων, υπάρχει ένας συγκεκριμένος κατάλογος με όλους τους θεραπευτικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται. Σε αυτόν περιλαβάνονται και τα άτομα που παίρνουν πρεδιζινολόνη, κορτιζόνη δηλαδή, άνω των 20mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συγκεντρώνει και αναλύει μελέτες, προκειμένου να δρομολογήσει τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης. Η χορήγησή της, ωστόσο, δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον κύριο στόχο, που είναι ο εμβολιασμός όλων.

Για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, είπε πως συζητείται ήδη στις ΗΠΑ η χορήγηση δεύτερης δόσης.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως τα ραντεβού για τρίτη δόση θα κλείνονται την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας βοηθά η πρωτεΐνη να χτίσουμε μυϊκή μάζα
ECDC: Τι άλλαξε φέτος με τις ιώσεις του αναπνευστικού και τι αναμένεται
Επιληψία: Το "βραχυκύκλωμα" του εγκεφάλου, το στίγμα και η λάθος διάγνωση