Μπορούμε να φανταστούμε την κουζίνα μας χωρίς ρίγανη; Αυτό το υπέροχο μυρωδικό που ευδοκιμεί στα μέρη μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε πολλές περιοχές του κόσμου. Κι όμως, ενώ εμείς την βάζουμε στο φαγητό μας σαν κάτι δεδομένο, η ρίγανη έχει αρκετά οφέλη για την υγεία μας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις και η κατανάλωσή της μπορεί να ενισχύσει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.
Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στα οφέλη της ρίγανης.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Η ρίγανη είναι πλούσια πηγή φυτικών ενώσεων με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχει φαινολικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων φαινολικών οξέων, όπως ροσμαρινικό και χλωρογενικό οξύ, καθώς και φλαβονοειδή, όπως κερκετίνη, λουτεολίνη και καμπφερόλη. Αν και οι μελέτες για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρίγανης είναι περιορισμένες, η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα ρίγανης μπορεί να μειώσουν τους δείκτες του οξειδωτικού στρες.
Μια μελέτη σε 24 άνδρες στρατιώτες διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο, οι άνδρες που έλαβαν 500 mg ρίγανης σε σκόνη μετά την ολοκλήρωση μιας έντονης προπόνησης είχαν αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών ενζύμων στο αίμα τους καθώς και μειωμένους δείκτες μυϊκής βλάβης και οξειδωτικού στρες.
Όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, παρ’ όλα αυτά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως πώς η ρίγανη επηρεάζει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του σώματος και προστατεύει από την κυτταρική βλάβη.
Άλλα πιθανά οφέλη
Αν και η ρίγανη περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις με ιδιότητες που προάγουν την υγεία, η έρευνα για το πώς η ρίγανη επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία είναι περιορισμένη. Επιπλέον, οι περισσότερες έρευνες αφορούν είτε ιδιαίτερα συμπυκνωμένη δόση του βοτάνου, είτε χρήση συμπληρώματος. Το να χρησιμοποιείτε ρίγανη στο φαγητό σας είναι απλώς ένα μικροσκοπικό συμπλήρωμα στο πόσο υγιεινό μπορεί να γίνει το γεύμα σας, όπως και να ενισχύσει την υγεία σας με πιο έμμεσους τρόπους – για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε την ρίγανη για να δώσετε επιπλέον γεύση στο φαγητό σας και δεν βάζετε αλάτι, αυτό θα έχει οφέλη για τον οργανισμό, και ας μην είναι άμεσα σχετικό με τα θρεπτικά συστατικά της ρίγανης.
Ωστόσο, έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι η ρίγανη μπορεί να έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και υποστηρικτικές ιδιότητες για την υγεία του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχει, τα οποία έχουν ισχυρά κυτταροπροστατευτικά αποτελέσματα. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έχουν επίσης δείξει ότι η ρίγανη μπορεί να έχει αντιδιαβητικές, αντικαταθλιπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Διατροφικό προφίλ ρίγανης
Μία κουταλιά της σούπας αλεσμένη ρίγανη περιέχει:
Θερμίδες: 14,3
Λίπος: <1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 3,72 γρ
Φυτικές ίνες: 2,28 γρ
Πρωτεΐνη: < 1 γρ
Βιταμίνη Κ: 33,6 μικρογραμμάρια, ή 28% της ημερήσιας ανάγκης
Μαγγάνιο: 0,27 mg, ή 12% της ημερήσιας ανάγκης
Σίδηρος: 1,9 mg, ή 11% της ημερήσιας ανάγκης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ
Tο μυστικό να κάνετε τις αποφάσεις για το Νέο έτος να διαρκέσουν
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’