Με τη φράση «είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην προσπάθεια περαιτέρω αποκατάστασης της ζωής», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε χθες το νέο πλέγμα μέτρων και ρυθμίσεων με το οποίο θα πορευτούν οι πολίτες το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της ανάσχεσης του ιού.

Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μέσω των οποίων επιδιώκεται η διασφάλιση της δημόσιας υγείας τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους.

Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως σε απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους, σε μια ύστατη προσπάθεια να αυξηθεί η πίεση προς αυτούς κα να πειστούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. «Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, είναι θέμα ηθικής», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα, να τεστάρονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

  • Υποχρεωτικό rapid test για όλους τους ανεμβολίαστους ή μη κατέχοντες βεβαίωση νόσησης εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα. Το προκαθορισμένο κόστος του test υπολογίζεται στα 10 ευρώ.
  • Κατάργηση των δωρεάν self-tests για όλους τους εργαζόμενους και διατήρησή τους μόνο για τους μαθητές.
  •  Ειδικά οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που δεν θα έχουν εμβολιαστεί ή δεν θα κάνουν με δικά τους έξοδα δύο μοριακά τεστ την εβδομάδα, «προφανώς δεν θα προσέρχονται και δεν θα παρέχουν εργασία», όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και τα κενά θα καλυφθούν από αναπληρωτές.
  • Απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων ή όσων δεν ασθένησαν το τελευταίο εξάμηνο στους κλειστούς χώρους σε διασκέδαση και εστίαση.
  • Χρήση μάσκας από όλους, παντού, τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους. "Οι μάσκες ουδέποτε βγήκαν από τη ζωή μας, αποτελούν τον πιο βασικό παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας. Η μάσκα ήταν και θα παραμείνει στη ζωή μας όσο χρειαστεί", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας βοηθά η πρωτεΐνη να χτίσουμε μυϊκή μάζα
ECDC: Τι άλλαξε φέτος με τις ιώσεις του αναπνευστικού και τι αναμένεται
Επιληψία: Το "βραχυκύκλωμα" του εγκεφάλου, το στίγμα και η λάθος διάγνωση