Το ενδεχόμενο χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της CoViD-19 σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, αφήνει ανοικτό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σε σημερινή τους ανακοίνωση, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού σημειώνουν πως - με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα - δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), πρέπει να εξεταστεί εάν πρέπει να χορηγηθεί τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Όπως αναφέρουν, τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δείχνουν πως όλα όσα έχουν λάβει άδεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν - προς το παρόν - υψηλή προστασία κατά της οξείας νόσησης με CoViD-19, νοσηλείας και θανάτου.

Στην παρούσα φάση, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός των ενηλίκων που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το προτεινόμενο πρόγραμμα ανοσοποίησης. Θα πρέπει, επίσης, να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας, όπως η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και της αναπνοής και η χρήση μάσκας, όπου είναι αναγκαία.

Είναι κρίσιμο να διαχωρίζονται οι ενισχυτικές δόσεις μεταξύ των ατόμων με φυσιολογικό και εκείνων με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μελέτες έχουν δείξει πως η ενισχυτική δόση μπορεί να βελτιώσει την απόκριση του ανοσοποιητικού σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως οι μεταμοσχευμένοι, οι οποίοι είχαν μειωμένη απόκριση στις αρχικές δόσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιλογή χορήγησης πρόσθετης δόσης θα πρέπει να εξετάζεται ήδη.

Θα μπορούσε, επίσης, να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης, ως προληπτικό μέτρο, σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν σε κλειστούς χώρους, όπως δομές χρόνιας νοσηλείας.

Ο ΕΜΑ εξετάζει τα δεδομένα για επιπλέον δόσεις και θα αξιολογήσει εάν οι ενημερώσεις των πληροφοριών του προϊόντος είναι κατάλληλες. Ο EMA θα αξιολογήσει επίσης δεδομένα για αναμνηστικές δόσεις. Ενόσω ο Οργανισμός βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία, τα κράτη - μέλη μπορούν να σχεδιάζουν τη χορήγηση ενισχυτικών ή επιπλέον δόσεων του εμβολίου.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας βοηθά η πρωτεΐνη να χτίσουμε μυϊκή μάζα
ECDC: Τι άλλαξε φέτος με τις ιώσεις του αναπνευστικού και τι αναμένεται
Επιληψία: Το "βραχυκύκλωμα" του εγκεφάλου, το στίγμα και η λάθος διάγνωση