Την εκτίμηση πως η επιδημία δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, εξέφρασε την Πέμπτη ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 9% την τελευταία εβδομάδα και των θανάτων 2%.

Σημεία επιβράδυνσης καταγράφονται στην πίεση προς το ΕΣΥ, με τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ να έχει μεν αυξηθεί κατά 8%, αλλά το ποσοστό είναι μικρότερο από το προηγούμενο διάστημα.

Η επιδημία - είπε - δείχνει σημάδια συρρίκνωσης και ευχήθηκε να το δούμε και στις νοσηλείες. Προειδοποίησε πως το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, λόγω της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές, σημειώνοντας πάντως πως η κατάσταση είναι καλύτερη λόγω του εμβολιασμού των νέων.

Υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός δεν συνέβαλε στην εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, καθώς εμφανίστηκαν σε χώρες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν πολύ χαμηλά.

Σε σχέση με τις θεραπείες κατά της CoViD-19, σημείωσε πως δεν υπάρχουν μεγάλες ελπίδες, αλλά δεν απέκλεισε αυτό να συμβεί.

Για τα ποσοστά εμβολιασμού, υπογράμμισε πως εάν είχαμε 10 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερους εμβολιασμένους στην Ελλάδα, θα είχαμε 100 διασωληνωμένους λιγότερους.

Για τη νέα μετάλλαξη "Mu", τόνισε πως βρίσκεται υπό παρακολούθηση, αλλά προς το παρόν δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο θέμα των self tests σε μαθητές, λέγοντας πως ένα εμβολιασμένο παιδί χωρίς συμπτώματα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να είναι φορέας του κορωνοϊού σε σχέση με ένα ανεμβολίαστο.

Δημ.Κ.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας βοηθά η πρωτεΐνη να χτίσουμε μυϊκή μάζα
ECDC: Τι άλλαξε φέτος με τις ιώσεις του αναπνευστικού και τι αναμένεται
Επιληψία: Το "βραχυκύκλωμα" του εγκεφάλου, το στίγμα και η λάθος διάγνωση